Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 8. 09:05

Hatalmas felvásárlással terjeszkedik az üzleti intelligencia területén az SAP

Gigafelvásárlással lép be az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) szoftverek piacára az SAP: a német vállalat vasárnap írt alá szerződést a francia Business Objects bekebelezéséről, a vállalatok igazgatótanácsa által már jóváhagyott ügylet értéke 4,8 milliárd euró. Az SAP részvényenként 42 eurót fizet a Business Objects részvényeiért, ami 20 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. A vételárat a német cég készpénzben egyenlíti ki. A hatósági jóváhagyásokat követően a tranzakció 2008 első negyedévében zárulhat le.

[HWSW] Gigafelvásárlással lép be az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) szoftverek piacára az SAP: a német vállalat vasárnap írt alá szerződést a francia Business Objects bekebelezéséről, a vállalatok igazgatótanácsa által már jóváhagyott ügylet értéke 4,8 milliárd euró. Az SAP részvényenként 42 eurót fizet a Business Objects részvényeiért, ami 20 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. A vételárat a német cég készpénzben egyenlíti ki. A hatósági jóváhagyásokat követően a tranzakció 2008 első negyedévében zárulhat le.

Elrettentő erő

Henning Kagermann, az SAP elnök-vezérigazgatója elmondta, a cége a felvásárlás révén hamarabb léphet be a BI-piacra, mint saját fejlesztéssel. "Az ügyfelek integrált, átfogó üzleti folyamatokat igényelnek" -- jelentette ki az SAP-vezér. "A legnagyobb hajtóerő egyértelműen az új területekre terjeszkedés". Az üzleti intelligencia szoftverek piaca a válllatirányítási megoldások egyik leggyorsabban növekedő szegmense, az IDC alapján az eladások tavaly több mint 11 százalékkal nőttek.

Kagermann elmondta, szinte egyáltalán nincs átfedés a cégek tevékenységei között, ezért átszervezésekre vagy elbocsátásokra nem kell számítani. A megállapodás értelmében a Business Objects teljesen önállóan működik majd tovább, azaz nem integrálják a szervezeteket. Amit integrálnak, azok a szoftverek lesznek, a Business Objects termékei szorosan együttműködnek majd az SAP megoldásaival, de természetesen önállóan is megvásárolhatók lesznek továbbra is a nem-SAP ügyfelek számára. Pontos részletekkel Kagermann nem tudott még szolgálni, elmondása szerint az akvizíció meg kezdeti szakaszban tart.

Az SAP lépése egyértelmű válasz az Oracle-nek, amely márciusban 3,1 milliárd dollárért megvette az üzleti intelligencia szoftverekben jártas Hyperiont. John Schwarz, a Business Objects elnök-vezérigazgatója szerint az SAP-val közösen eredményesen versenyezhetnek az Oracle-lel. "Együtt majdnem 5 ezer ügyfelünk van. Azt hiszem, ez elég elrettentő erő" -- mondta Schwarz.

Az IDC idén nyáron kiadott jelentése szerint a Business Objects vezette 2006-ban az üzleti intelligencia szoftverek piacát, bár részesedése egy év alatt 14,9 százalékról 14,3 százalékra csökkent, ami igen rossz hír a franciáknak, tekintve, hogy a teljes piac 11 százalékkal 6,25 milliárd dollárra bővült. A második helyezett SAS 10,9 százalékos részesedéssel rendelkezett, a gyártók versenyében bronzérmes Cognos 10 százalékot kaparintott meg. A negyedik helyen a Microsoft állt 7 százalékos részesedéssel, azonban az idén a redmondiakat biztosan megelőzi a Hyperionnal megerősödött Oracle, amelyek együttes részesedése tavaly 8,5 százalék volt.

Gyatra harmadik negyedév

A Business Objects egyúttal nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves előzetes eredményeit is: a vállalat 366-370 millió dollár bevételre számít, amelyből 137-139 millió dollár a licencbevétel, 229-231 millió dollár pedig szolgáltatásokból származik. A részvényenkénti eredmény 4-6 cent között lesz. Schwarz szerint a licencbevétel a várakozások alatt maradt, ami összességében rányomta a bélyegét az eredményekre, a vezető csalódottságának adott hangot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról