Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 28. 12:09

Több ezer európai fejlesztőt vesz fel a Google

Harmadával növelné dolgozóinak létszámát a Google, a keresőóriás elsősorban Európában kíván terjeszkedni -- írta a Financial Times. Az internetes vállalat több ezer mérnököt vesz fel annak érdekében, hogy európai fejlesztőcsapata akkora legyen, mint az amerikai.

[HWSW] Harmadával növelné dolgozóinak létszámát a Google, a keresőóriás elsősorban Európában kíván terjeszkedni -- írta a Financial Times. Az internetes vállalat több ezer mérnököt vesz fel annak érdekében, hogy európai fejlesztőcsapata akkora legyen, mint az amerikai.

"A célom az, hogy az EMEA régió fejlesztőcsapata akkora legyen mint az észak-amerikai. Ezért jöttem a céghez" -- mondta a Financial Timesnak Nelson Mattos, a Google európai főmérnöke. Az új dolgozók felvétele után a vállalat létszáma 15 ezer fő köré duzzad majd, ami óriási, figyelembe véve, hogy a cég alig tíz éve alakult meg két fővel egy kaliforniai garázsban. Mattos szerint a Google-ra egyelőre úgy tekintenek az európaiak mint egy amerikai cégre, ami idejött kaszálni, a cél az, hogy ez a percepció megváltozzon.

A Google célja az európai fejlesztőcsapat erősítésével azonban leginkább az, hogy fogékonyabbá váljon az itteni kultúrára és szokásokra, ami sokszor nagyon eltérő attól, amit az amerikaiak tesznek vagy éppen gondolnak. Ezáltal olyan szolgáltatásokat tud majd fejleszteni, amelyek sokkal jobban megfelelnek az európai ízlésnek, így kiterjedtebb felhasználói bázisra és végül nagyobb bevételekre tehet szert a cég. Jelenleg a vállalat mintegy 7 ezer fejlesztőt foglalkoztat, azonban ezeknek alig több mint 7 százaléka dolgozik Európában. A kontinensen a Google egyébként 12 központtal rendelkezik, többek között az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Norvégiában, Finnországban és Oroszországban.

Mattos elmondta, a Google-hoz átlagosan két másodpercenként érkezik be egy álláskereső önéletrajza. A vállalat igen szigorú a felvételnél, ahol nem csak azt vizsgálja, hogy valaki milyen technikai képességekkel rendelkezik, hanem az is nagyon fontos, hogy az illető mennyire tud beilleszkedni a Google viszonylag szokatlan légkörébe. Az internetes vállalat az utóbbi időben intenzíven növelte dolgozóinak létszámát, a második negyedévben például 13 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma. Az év közepén több mint 13 ezren dolgoztak a Google-nél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról