Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 20. 14:59

Intel és NVIDIA hegemónia a munkaállomások újra virágzó piacán

A munkaállomások volumene bár eltörpült mára a PC-piac egésze mellett, a Jon Peddie Research (JPR) adatai alapján a szegmens erős növekedést mutatott a második negyedév során, érték és a leszállított gépek száma alapján egyaránt. A terület uralkodója továbbra is a Dell maradt a HP elmúlt években mutatott előretörése ellenére.

[HWSW] A munkaállomások volumene bár eltörpült mára a PC-piac egésze mellett, a Jon Peddie Research (JPR) adatai alapján a szegmens erős növekedést mutatott a második negyedév során, érték és a leszállított gépek száma alapján egyaránt. A terület uralkodója továbbra is a Dell maradt a HP elmúlt években mutatott előretörése ellenére.

Az amerikai JPR szerint 718 ezer márkás munkaállomást szállítottak le világszerte az év második három hónapja során, ami 17,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A piac nagysága 1,7 milliárd dollárra rúgott, ami az átlagos eladási ár 3,4 százalékos olvadása következtében elmarad a volumen duzzadásától, és 15,8 százalékot tesz ki. Ebből kalkulálható, hogy a márkás munkaállomások átlagos ára meghaladta a 2300 dollárt, míg egy évvel korábban a 2500 körül lehetett még.

A Dell részesedése a korábbi évek során folyamatosan olvadt, ahogyan a HP egyre nagyobb szeletet követelt magának a szállításokból. Ez a trend a JPR adatai alapján megfordulni látszik, és a Dell 42,4 százalékra növelte részesedését, míg a HP ezzel párhuzamosan, nagyjából ugyanakkora mértékkel 32,1 százalékra -- a két vezető szállító így immár a munkaállomás világpiacának háromnegyedét birtokolja. További jelentős szereplők az IBM, a Sun és a Fujitsu Siemens.

K8 mikroarchitektúrájára épülő termékeivel és disztribúciós erőfeszítéseinek köszönhetően az AMD 2003 és 2006 között a szerverek, asztali PC-k és notebookok piacai egyaránt drámai fejlődést mutatott. Talán a szegmens konzervativizmusából, vagy kis méretéből fakadóan az AMD a munkaállomások piacán sosem tudott áttörést elérni. Részesedése a JRP szerint tavaly csúcsosodott, ami a gépek 3,6 százalékát jelentette, és ez az arány mára 2,1 százalékra zsugorodott vissza. A JPR értékelése szerint a féléves késést elszenvedő Barcelona sem képes ezen változtatni az Intel 45 nanométeres termékei felfutásának előestéjén. A professzionális grafikus chipek területét az NVIDIA uralja, az ilyen termékek 79 százalékát, a bevétel 88 százalékát tudhatja magáénak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról