Szerző: Bányai György

2007. szeptember 11. 12:41

Frissült az OQO ultrahordozható mobilpécéje: immár Vista fut rajta

Az OQO alaposan felfrissítette ultrahordozhatü mobilpécéjét, úgynevezett UMPC-jét, amely magasabb órajelen üzemelő processzort, nagyobb háttértárat kapott és mostantól Windows Vista operációs rendszert futtat. Akár 2 óráig.

[HWSW] Az OQO alaposan felfrissítette ultrahordozhatü mobilpécéjét, úgynevezett UMPC-jét, amely magasabb órajelen üzemelő processzort, nagyobb háttértárat kapott és mostantól Windows Vista operációs rendszert futtat. Akár 2 óráig.

A szétcsúsztatható, QWERTY elosztású és numerikus részt is tartalmazó billentyűzettel ellátott OQO model 02 jelenleg a világ legkisebb Windows Vista futtatására képes ultramobil PC-je. A gyártó nem csak a -- leejtés ellen mozgásérzékelő szenzorral is védett -- merevlemez kapacitását növelte 60 gigabájtra, hanem a Transmeta 1 gigahertzen üzemelő, harmatgyenge processzorát is lecserélte a VIA C7M 1,5 gigahertzes,alacsonyfogyasztású központi egységére, melynek 1 gigabájt DDR2 memória a társa.

A Bluetooth 2.0 adóvevő, a 10/100-as vezetékes és 802.11 b/g vezeték nélküli hálózati kapcsolatok támogatása mellett az új modellbe 150 dollárért rendelhetjük meg a Sprint és a Verizon Wireless mobilszolgáltatók hálózatában elérhető EV-DO adatátviteli lehetőséget biztosító modem-modult.


OQO model 02

Az 5 hüvelykes kijelző érintésérzékeny és 800x480 képpont megjelenítésére alkalmas, de ha nagyobb felbontásra lenne szükség, a külső megjelenítőnket a hétköznapi VGA csatlakozó mellett akár HDMI kapun keresztül is kapcsolhatjuk a model 02-höz. A gépházon az előzőek mellett egy USB port és egy 3,5 milliméteres jack aljzat is helyet kapott.

A model 02 annak ellenére, hogy alkalmas a Vista futtatására, a Microsoft operációs rendszerei közül a korábbi, XP Professionalt kapta előretelepített állapotban. A géphez mellékelt akkumulátor két órányi üzemre elég, de nagykapacitású változat is rendelhető 199 dollárért. Az 1,5 gigahertzes változat 1850 dollárba kerül, de a legkisebb teljesítményű 1,2 gigahertzes verzió már 1500 dollárért hazavihető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról