Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 4. 14:37

Még nem lett szabvány az Office Open XML

Az ISO tagországok szeptember 2-ig szavazhattak arról, szabvánnyá kívánják-e emelni a Microsoft Office Open XML fájlfomártumot. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által nyilvánosságra hozott információk szerint az OOXML egyelőre nem kapta meg a szükséges többséget, így az elkövetkező hónapok tárgyalásai során dől el, tavasszal végül nemzetközi szabvánnyá emelkedik-e.

[HWSW] Az ISO tagországok szeptember 2-ig szavazhattak arról, szabvánnyá kívánják-e emelni a Microsoft Office Open XML fájlfomártumot. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által nyilvánosságra hozott információk szerint az OOXML egyelőre nem kapta meg a szükséges többséget, így az elkövetkező hónapok tárgyalásai során dől el, tavasszal végül nemzetközi szabvánnyá emelkedik-e.

Az ISO-tagországok példátlanul magas számban vettek részt az Office Open XML szabványosítási folyamatában a Microsoft közleménye szerint, azonban egyelőre a támogatók nem tudtak megfelelő fölényt szerezni ahhoz, hogy az OOXML-t gyorsított eljárással szabvánnyá emeljék. A sor most a Microsofton és az Ecmán van, nekik 2008. január 14-ig kell megnyugtató választ adni azokra a felmerült kérdésekre, amelyeket a szavazó országok a dokumentumformátum szabványával kapcsolatban felvetettek. Ezek száma több ezerre rúg, amelyben a technikai részletekkel kapcsolatos kérdések, kifogások éppen úgy benne foglaltatnak, mint akár az egyszerű helyesírási hibák.

Röviden a szavazás menetéről: a bizottságban vannak közreműködő országok (összesen 36), illetve megfigyelő országok (12, köztük Magyarország). A szabvánnyá emeléshez szükséges, hogy a közreműködő országok legalább fele szavazzon (ez meg is történt), azonban a Microsoftnak egyelőre nem sikerült ezen belül kétharmados többséget elérnie -- belsős, egyelőre meg nem erősített és nem hivatalos források szerint az OOXML támogatói alig voltak többen mint az ellenzői, az arány 16:15 volt a támogatók javára.

A szavazatok összeszámlálásának módjából adódik, hogy a nem szavazó országok (pl. Magyarország) az OOXML szabványosításának malmára hajtották a vizet, ugyanis az ISO-nál nem a támogató szavazatok számítanak, hanem az, hogy az összes érvényes szavazatból az ellenzők aránya ne legyen 25 százalék vagy több (26 százalék lett végül). A nem szavazó országok kifogásait vagy kiegészítéseit ráadásul a továbbiakban nem is veszik figyelembe, bár ezek az országok jövőre újra szavazhatnak majd a végleges szabványról.

Az elkövetkező hónapok során a kifogásokkal élő országoknak lehetőségük van a szabványosítást ellenző szavazatukat támogatásra módosítani abban az esetben, ha úgy látják, hogy az általuk emelt kifogásokra a Microsoft megfelelő választ adott, például módosította a szabványt -- persze ez akár fordítva is elképzelhető, vagyis az igenből is lehet nem. Jövő tavasszal ennek figyelembe vételével újra összeszámolják a szavazatokat, ekkor dől el véglegesen, hogy az OOXML ISO-szabvánnyá válik-e.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról