Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 4. 13:54

Magyar oktatási intézményeknek is hozzáférhető a Google Apps

A Google egyes alkalmazásait csokorba gyűjtő Google Alkalmazások (Apps) rendszeres felhasználói bizonyára észrevették, hogy az utóbbi időben szépen fokozatosan megtanultak magyarul ezek a szolgáltatások. A Google elérkezettnek látta az időt, hogy a hazai szélesebb közönségnek is bemutassa a lokalizált Appst, ebből az alkalomból pedig a vállalat termékmenedzsere is hazánkba látogatott Londonból.

[HWSW] A Google egyes alkalmazásait csokorba gyűjtő Google Alkalmazások (Apps) rendszeres felhasználói bizonyára észrevették, hogy az utóbbi időben szépen fokozatosan "megtanultak" magyarul ezek a szolgáltatások. A Google elérkezettnek látta az időt, hogy a hazai szélesebb közönségnek is bemutassa a lokalizált Appst, ebből az alkalomból pedig a vállalat termékmenedzsere is hazánkba látogatott Londonból.

Extra szolgáltatások, majdnem teljesen magyarul

A meghatározó piacok meghódítását követően a Google érzékelhetően a kisebbek, köztük Magyarország felé fordul -- híven a "sok kicsi sokra megy" elvhez, mely a vállalat üzleti modelljének alapja. A világ vezető keresője, egyben legértékesebb médiavállalata idén februárban lépett hivatalosan is magyar területre, miután kinevezte első hazai képviselőjét, Peresztegi Zoltánt, aki azóta is koordinálja a hazai tevékenységet. A lépés időzítése Peresztegi magyarázata szerint prózai, egyszerűen akkora készültek el a vállalat szolgáltatásainak magyarításával megfelelő szinten.

Amanda Jones
Amanda Jones, Google
A Google most szolgáltatásait egybefoglaló Apps termékének igyekezett nagyobb nyilvánosságot, ismertséget szerezni Magyarországon. Amanda Jones, a vállalat termékmenedzsere prezentálta a magyarított Google Apps felületet (Naptár hamarosan, Gtalk később) a hazai média egybegyűlt képviselői számára.

A HWSW rendszeres olvasóinak bizonyára nem jelent újdonságot az Apps: Gmail, Google Talk (chat és VoIP), Google Naptár, Google Dokumentumok és Táblázatok, Page Creator és Főoldal (személyre szabható kezdőlap) integrálva, egyetlen regisztrációval. Ezen túlmenően az Appsat saját domainünk kérhetjük (sőt kell), és központi vezérlőpultot is kap hozzá a rendszergazda.

Fizetős Prémium változata fiókonként 10 gigabájt tárhelyet, garantált rendelkezésreállást a Gmail esetében, a hirdetések kikapcsolhatóságát kínálja, más rendszerekkel való integrációhoz (például egypontos bejelentkezés támogatásához) pedig programozási felületet és e-mail migrációs eszközöket is megnyit. Ennek díja Európában felhasználónként 40 euró évente, folyó árfolyam szerint tehát valamivel több mint 10 ezer forint.

Oktatási csomag .hu alá

A vállalati szintű Google Apps szolgáltatás a magyar non-profit oktatási intézmények számára ingyenesen elérhető -- árulta el Peresztegi a HWSW kérdésére. Az egyetlen különbség, hogy a tárhelyek "mindössze" 2 gigabájtosak, mely azonban így is sokszorosa az iskolák által jellemzően kínált néhány tucat megabájtos levéltárhelynek. A szolgáltatás ezen része azonban még nem eléggé kozmopolita: jelenleg csak az .edu tartományhoz (top-level domain, TLD) igényelhető. A más, többségében nyilván .hu TLD-vel rendelkező hazai oktatási intézmények egyelőre Peresztegi Zoltán segítségét kérhetik az eszrevetel@gmail.com címre küldött levélben, hogy a Standard csomagot Oktatásira upgrade-elje. Ennek átfutási ideje néhány hét, tette hozzá Peresztegi.

Jones a HWSW kötelező "mi várható a jövőben" jellegű kérdéseire a kötelező "nem mondhatok semmit" válaszokat adta, sűrű mosolygások közepette. Kifejtette viszont, hogy szerinte a Google Apps és a Microsoft Office jól megférnek egymást mellett, mert más igényeket szolgálnak ki: a Google a kollaborációra, információmegosztásra koncentrál szolgáltatásaival, és erre családos példákat hozott, mikor a családtagok a Gmaillel és Gtalkon tarják a kapcsolatot, és a Naptárban látják egymás programjait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról