:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 16. 17:04

IBM szuperszámítógép segít a pekingi Olimpia ideje alatt az időjárás előrejelzésében

Új IBM szuperszámítógépet helyeztek üzembe Pekingben, amelynek kiemelt feladata lesz a jövő évi Olimpia előtt és alatt az időjárás előrejelzése annak érdekében, hogy a sportolók megfelelően fel tudjanak készülni a versenyekre, illetve hogy előre lássák az olyan viharok érkezését, amelyek miatt esetleg el kell halasztani bizonyos eseményeket. A több millió dollárba kerülő rendszer tízszer gyorsabb a Kínai Meteorológiai Hivatal jelenlegi gépénél.

[HWSW] Új IBM szuperszámítógépet helyeztek üzembe Pekingben, amelynek kiemelt feladata lesz a jövő évi Olimpia előtt és alatt az időjárás előrejelzése annak érdekében, hogy a sportolók megfelelően fel tudjanak készülni a versenyekre, illetve hogy előre lássák az olyan viharok érkezését, amelyek miatt esetleg el kell halasztani bizonyos eseményeket. A több millió dollárba kerülő rendszer tízszer gyorsabb a Kínai Meteorológiai Hivatal jelenlegi gépénél.

A 80 darab, Power5+ processzoros System p575 szerver fürtözéséből létrehozott, 9,8 teraflops teljesítményű rendszer lesz a legerősebb számítógép, amelyet valaha Olimpián használtak. Az 1996-os atlantai játékokon is használtak már szuperszámítógépet az időjárás előrejelzésére, a Pekingben bevetésre kerülő rendszer annál a gépnél mintegy ezerszer gyorsabb -- mondta Zaphiris Christidis, az IBM mérnöke. A legutóbbi Olimpiát rendező Athén is vásárolt annak idején egy IBM szuperszámítógépet, azonban végül nem sikerült időre üzembe állítani.

A gép egyik fontos feladata lesz annak biztosítása, hogy a nyitó- és záróünnepség alatt ne essen az első. A pekingi Időjárásmanipulációs Hivatal már hónapok óta kísérletezik olyan eljárásokkal, amelyek segítségével az esőfelhőket el tudja irányítani a fedetlen olimpiai stadiontól. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges az esőfelhők helyének minél pontosabb előrejelzése. Az IBM szuperszámítógép segítségével mintegy 44 ezer négyzetkilométeres területen lehet időjárás-előrejelzést végezni egy négyzetkilométeres pontossággal.

Peking városában jelenleg is komoly problémát okoz az időjárás változása, elsősorban az óriási légszennyezés miatt. A hónap elején a városba látogató Jacques Rogge, az Olimpiai Bizottság elnöke egészen odáig merészkedett hogy azt javasolja, egyes versenyszámok megrendezését el kellene halasztani a rendkívül szennyezett levegő miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.