Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 25. 10:00

Újrahasznosítás helyett a szemétbe kerül a nyomtatópatronok többsége

Az InfoTrends jelentése szerint a tintapatronok túlnyomó részét még mindig kidobják a felhasználók és csak kevesebb mint felét használják vagy hasznosítják újra.

[HWSW] Az InfoTrends jelentése szerint a tintapatronok túlnyomó részét még mindig kidobják a felhasználók és csak kevesebb mint felét használják vagy hasznosítják újra.

Újrahasznosítás vagy újratöltés?

A jelentés alapján a nyomtatók és kellékanyagok gyártói között óriási a verseny a használt tonerek, patronok begyűjtéséért. A nyomtatógyártók célja, hogy a használt patronok újrahasznosítás révén kikerüljenek a forgalomból és ne lehessen őket újratölteni, hiszen az ő érdekük minél több új kellékanyag értékesítése. Eközben az újratöltéssel foglalkozó cégek éppen azon munkálkodnak, hogy minél többet újratöltsenek, majd a gyári áraknál olcsóbban, de még nyereséggel piacra dobják őket.

A használt kellékanyagok begyűjtése és újratöltése nem egyszerű feladat, amióta tavalyelőtt augusztusban életbe lépett az elektronikus és elektromos szemét (WEEE, Waste Electrical and Electronic Equipment) ártalmatlanítására és újrafelhasználására vonatkozó uniós direktíva, amelynek értelmében az eladóknak saját költségükön kell gondoskodniuk az értékesített termékek visszavételéről és az ellenőrzött, visszirányú logisztikájáról. Ezért egyre több üres toner és patron kerül ki az újratöltő cégek hatósugarából.

Nyomtatópatron újrahasznosítás

A kazetták többsége a szemétbe kerül

A jelentés szerint az egyszer újrafelhasznált tonerek négyötöde és a tintapatronok 86 százaléka már a szemétben végzi, mert az ismételt feltöltésük már gazdaságtalan, vagy valamilyen sérülés miatt nem is lehet újratölteni őket. Európában az újratöltött tonereknek csak a felét és a festékkazetták harmadát hasznosítják újra, míg az Egyesült Államokban az arány ennél is rosszabb: tíz újratöltött tonerekből csak egyet hasznosítanak újra, a tintapatronokat pedig szinte egyáltalán nem.

A jelentés szerint az újratöltéssel foglalkozó cégek 70 százalékkal több tonert és 700 százalékkal több tinapatront gyűjtenek be mint a nagy nyomtatógyártó cégek. Az újratöltés összességében mintegy 20 százalékkal csökkenti az új tonerek és patronok piacát, ezért ma már egyes gyártók is az újrafelhasználás felé kacsingatnak. Az újrafelhasználást nehezíti, hogy a tonerek és festékpatronok kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy ezt megnehezítsék vagy lehetetlenné tegyék, ráadásul gyártónként és akár nyomtatótípusonként különbözőek.

Az InfoTrends szerint a nyomtatógyártók bár szeretik azt hirdetni magukról, hogy a patronok és tonerek újrahasznosítása környezetbarát lépés, a környezetet sokkal jobban kímélnék, ha úgy alakítanák ki őket, hogy többször újra lehessen őket tölteni, ezáltal hosszabb ideig maradhatnának használatban mielőtt a szemétbe kerülnek. A gyártók ugyan különféle kedvezményeket ajánlanak azoknak, akik visszaszolgáltatják őket, sokan mégis a sokkal olcsóbb újratöltés mellett döntenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról