Szerző: Ady Krisztián

2007. július 5. 11:25

A hazai piacra tekintve is a Blu-raynek áll a zászló

Lapunk hasábjain többször írtunk már a DVD-t leváltó optikai formátumok között dúló harcról, amely a Blu-ray javára látszik eldőlni. De mi a helyzet Magyarországon? A boltokat elborítják a HD-Ready matricás laposkijelzős tévék, de vajon kapni-e itthon nagyfelbontású anyagok lejátszására alkalmas készülékeket, illetve hozzájuk való Blu-ray vagy HD DVD formátumú filmeket?

[HWSW] Lapunk hasábjain többször írtunk már a DVD-t leváltó optikai formátumok között dúló harcról, amely a Blu-ray javára látszik eldőlni. De mi a helyzet Magyarországon? A boltokat elborítják a HD-Ready matricás laposkijelzős tévék, de vajon kapni-e itthon nagyfelbontású anyagok lejátszására alkalmas készülékeket, illetve hozzájuk való Blu-ray vagy HD DVD formátumú filmeket?

Kihasználatlan képesség

Kinek van otthon LCD-tévéje? A Corning Inc. év elején megjelent becslése szerint az év végén már a televízióval rendelkezők egyharmada fogja egy ilyen kérdésre a magasba lendíteni a kezét. A jellemző méret, a 32 hüvelykes (82 cm-es) képátlójú változatok árának hihetetlen esésével -- ma már 130 ezer forint körül hozzájuthatunk egy ilyen méretű LCD-tévéhez -- könnyen elképzelhető, hogy a penetráció mértéke még ezt is meg fogja haladni.

Ezeken a készülékeken szinte kivétel nélkül megtalálható egy bizonyos logó, a HD-Ready, melynek jelentését sokan nem ismerik, és sajnos az is előfordul, hogy az üzletekben sem tájékoztatják erről megfelelően a leendő vásárlókat. Felmérések szerint sokan csalódtak az LCD-televíziót hazacipelve, ugyanis a boltban látott tűéles képet, ragyogó színeket hiába keresték az otthon beüzemelt televízión -- elfelejtették közölni velük, hogy a boltban nagyfelbontású videókat tartalmazó HD-lemezekről játszották le a bemutató videókat. A normál felbontású hazai tévéadások pedig nemhogy jobban, még rosszabbul is kinézhetnek ezeken a tévéken, az LCD technológia sajnos hajlamos kiemelni a képhibákat.

A legtöbb hazavitt LCD-televízió panelja 1366 x 768 pixel felbontás megjelenítésére képes, mely ma a HD-lejátszás belépő szintjének tökéletesen megfelel. Egy ilyen televízión teljes pompájában jelenhet meg a 720 soros videókép, de a beépített elektronika általában megbirkózik az ennél nagyobb felbontású jelekkel, például az 1080 váltottsorossal is. Ilyen tévéadásokat azonban egyelőre hiába keresnénk itthon, maximum műholdon keresztül juthatunk hozzájuk, digitális, HD-adások vételére is alkalmas műholdvevőt beszerezve, tányért a tetőre telepítve – az idegennyelvtudás alapkövetelmény.

Nextgen

A televíziók területén végbement robbanás éppen időben következett be ahhoz, hogy a DVD-t leváltani készülő következő generációs optikai formátumok, az egymással versengő Blu-ray és HD DVD megfelelő piacra érkezzen. Több neves gyártó is bejelentette egyik-másik, vagy éppen mindkét formátumot támogató készülékét, melyek közül szinte mindegyik már itthon is kapható. Ezekkel a lejátszókkal nem csak a nagyfelbontású filmeket tartalmazó lemezeket, hanem korábban vásárolt DVD-lemezeinket is lejátszhatjuk, a visszamenőleges kompatibilitás minden esetben biztosított.

Látogatásunk a Media Marktban, mint az egyik újdonságokat reprezentáló, kínáló üzletláncban kielégítő eredményt hozott, itthon is vásárolhatunk HD-lejátszót a HD-televíziónkhoz. A hatalmas LCD- és plazmatévékre kötött Panasonic és Samsung Blu-ray lejátszókat (~250 ezer forintos árszint), illetve Sony PlayStation 3 konzolt ki is próbálhatjuk. A HD DVD is képviseltette magát az üzletben a Toshiba körülbelül 200 ezer forintos készülékével. Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzser lapunknak elmondta, hogy a termékek iránt elenyésző a kereslet annak ellenére, hogy áruk az elmúlt negyedévek során igen jelentős mértékben csökkent.

Az internetes árlistákat böngészve elérhető itthon a Sony, illetve az LG Electronics merevlemezzel egybeépített Blu-ray lejátszója is. A készülékek ára típustól és képességektől függően körülbelül 150 és 380 ezer forint között mozog.

Toshiba HD-A2 HD DVD lejátszó

PC-n, vagy konzollal

A HD-anyagokat számítógépünkkel is lejátszhatjuk, azonban számos feltételt kell teljesíteni, melyek közül néhányat nem is oly egyszerű. PC-s meghajtót egyelőre csak Blu-ray-írót vásárolhatunk itthon, valamivel drágábban, mint egy Samsung BD-P1000 asztali Blu-ray lejátszó. Cserébe ezzel adatainkat is archiválhatjuk a hatalmas kapacitású lemezekre. A Sony-NEC vegyesvállalat, az Optiarc BD-M100A jelzésű Blu-ray írója azonban önmagában kevés a HD-anyagok monitoros lejátszásához -- a korábbi, önálló Sony modell, a BWU-100A csak archiválásra és saját videók rögzítésére, visszajátszására alkalmas --, megfelelő lejátszóprogramra, a HDCP másolásvédelem kezelésére alkalmas, jellemzően HDMI-kimenettel is rendelkező grafikus kártyára, illetve ugyanígy HDCP-t támogató monitorra is szükség van.

Ha az archiválás, saját HD-videók készítése nem opció, talán egyszerűbb egy PlayStation 3 játékkonzol beszerzése, mely itthon is a legolcsóbb HD-lejátszó Blu-ray vonalon. Az árat csak a kényelmet növelő távirányító és a szükséges HDMI-kábel beszerzése növelheti a legolcsóbb asztali, Samsung lejátszó szintjére. A PlayStation 3 teljes értékű Blu-ray-lejátszó és akár még játszhatunk is vele.

A konkurenciát, a Microsoft konzolját a rivális fertőzte meg, amennyiben már rendelkezünk Xbox 360 konzollal, a létező legolcsóbb megoldás HD-lejátszáshoz a külön kiegészítőként megvásárolható, 54-55 ezer forintos áron kapható HD DVD-meghajtó beszerzése. Ez a kiegészítő USB-kábellel csatlakozik a konzolhoz és csakis HD DVD-lemezek lejátszására alkalmas. A távirányítót is mellékelik, HD-kábelre pedig csak a Core csomagokhoz van szükség -- ha még még nem szereztük volna be --, hiszen a Prémiumokhoz többek között komponens kábelt is mellékelnek.

Xbox 360 HD DVD meghajtó
Xbox 360 HD DVD meghajtó

Hol vannak a lemezek?

A lejátszók azonban nem érnek semmit lemezek, lejátszható tartalom nélkül. A helyzet sajnos itt már közel sem olyan rózsás, mint a lejátszók esetében. A Media Marktban HD DVD filmet csupán hat darabot találhatunk, a Blu-ray formátumúakból bár bővebb a kínálat, a DVD-dömpinghez szokott vásárlónak a néhány tíz film igen szegényesnek tűnhet. A Samsung készülékéhez két filmet is kapunk most ajándékba. A Netpiac, mint az egyik meghatározó online DVD-rendelési felület kizárólag Blu-ray filmekkel foglalkozik, azonban itt is csupán 37 film közül -- gyakorlatilag a teljes hazai kínálat -- választhatunk, melyekből több már el is fogyott, beszerzéséhez pedig a bizonytalan státuszt írták.

Próbálkozhatunk külföldi vásárlással is, a jó öreg Amazon mellett az egyik legkedveltebb az angol HMV, mely csupán két fontos postaköltséggel szállít Magyarországra. A HMV-től rendelve egy-egy Blu-ray film akár 2000 forinttal is olcsóbb lehet (postaköltséggel együtt) mint a hazai üzletekben, azonban vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizzük a kiválasztott film adatlapját. Némely film még a régión belül is különböző tartalommal jelenhet meg, előfordul, hogy míg egy film hazai változatán szerepel magyar szinkron, a külföldi példányon már csak magyar felirat található, vagy még az sem. Egy-egy kölcsönző is foglalkozik már HD-filmek kölcsönzésével, szélesebb körben azonban csak akkor lesz ez reális lehetőség, ha eléri a kritikus tömeget a lejátszók száma az otthonokban.

Hazai adatokkal sajnos nem rendelkezünk, de nem csak a fenti kép alapján áll egyelőre a Blu-ray-nek a zászló: jelenleg az Egyesült Államokban mintegy 105 ezer háztartásban van Blu-ray lejátszó és további 1,5 millióan rendelkeznek a Blu-ray korongok lejátszására alkalmas PlayStation 3-mal, miközben HD DVD-lejátszó mindössze 150 ezer lakásban van, az Xbox 360-hoz gyártott HD DVD-meghajtóból pedig körülbelül 160 ezer fogyott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról