Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 19. 11:40

Komplett adatközpont a konténerben: Sun Black Box

Európában turnézik a Sun mobil adatközpontja, a Black Box, amelyet Bécsben tekinthettek meg a hazai újságírók és a potenciális vásárlók. A szabványos konténerben elhelyezett datacenter a Sun elgondolása szerint számos területen bevethető, például adatközpontok gyors bővítésére, vagy akár olyan, terepen felállított létesítmények informatikai igényeinek ellátására mint egy olajfúrótelep, katonai tábor vagy szükségkórház.

[HWSW] Európában turnézik a Sun mobil adatközpontja, a Black Box, amelyet Bécsben tekinthettek meg a hazai újságírók és a potenciális vásárlók. A szabványos konténerben elhelyezett datacenter a Sun elgondolása szerint számos területen bevethető, például adatközpontok gyors bővítésére, vagy akár olyan, terepen felállított létesítmények informatikai igényeinek ellátására mint egy olajfúrótelep, katonai tábor vagy szükségkórház.

Többszáz processzor a dobozban

A Black Box belseje hermetikusan el van zárva a külvilágtól, így a benne elhelyezett eszközöknek nem árthatnak a mostoha időjárási viszonyok. A konténer belsejében összesen 8 szabványos, 19 hüvelykes rackszekrényt helyeztek el, amelyek közül az egyikben kaptak helyet a Black Box működéséhez és távfelügyeletéhez szükséges berendezések, de további 7 rack áll rendelkezésre a szerverek és tárolóeszközök számára. Mivel a szabadalmaztatott hűtőrendszer rackszekrényenként akár 25 kilowattos hőleadással is megbirkózik, lényegében semmi sem korlátozza a rackek populálását, akár blade szerverekkel is megtömhető a Black Box.

A Sun 8000-es sorozatú blade-jeiből összesen 140 darab építhető be a konténerbe ilyenformán, ami 560 kétmagos Opteront, azaz 1120 processzormagot jelent -- mindezt 6x2,5 méter alapterületen. Tárolási kapacitásból legfeljebb 1,5 petabájt telepíthető egy konténerbe a Sun szerint. Természetesen a Black Boxba nem csak Sun eszközök telepíthetők.

A vállalat állítása szerint még egy blade szerverekkel teljesen megpakolt és teljes terhelésen járatott Black Box esetén sem megy a belső hőmérséklet 20 Celsius fok fölé. A konténer belsejének hűtéséről víz gondoskodik, így a Black Boxhoz tartozik egy hőcserélő is. Az adatközpont belsejében a rackszekrények nem egymás mellett, hanem egymás mögött állnak, a levegő pedig körben áramlik a konténerben, a racksorok előtt a felmelegedett levegőt víz hűti le. A gépek elejéhez és hátuljához kihúzható sínek segítségével lehet hozzáférni.

Mivel egy nemzetközileg szabványos konténerben kapott helyet, a Black Box könnyen és gyorsan szállítható akár hajón, vonaton, teherautón vagy repülőn. Bár a prototípusok fekete színűek, a kereskedelmi forgalomba kerülő konténerek valószínűleg fehérek lesznek hogy ne melegedjenek a szabadban, de az ügyfél kérésére természetesen tetszőleges színű Black Boxot legyárt a Sun -- a párizsi reptéren állítólag már rózsaszínűt is láttak. Mivel a termék még az életciklusának legelején tart, a megrendeléstől a szállításig mintegy 3 hónap telik el, de a cég várakozásai szerint a termelés felfuttatásával ez az idő rövidülni fog -- ezzel együtt még mindig sokkal kevesebb mint egy épület fel- vagy átépítése.

Épületben vagy a pusztában

A Sun szerint a Black Box felhasználási területe széles körű, az első és talán legfontosabb az adatközpontok bővítése, legalábbis a kezdeti érdeklődők között számos olyan vállalat van (köztünk pénzintézetek is), amely ilyen célra használná a megoldást. Egyre több vállalat adatközpontja telik meg, oda már nem lehet további rendszereket telepíteni például helyhiány vagy akár a hűtési kapacitás korlátai miatt. Az adatközpontok további bővítése vagy akár újak építése helyett a Sun szerint érdemes megfontolni a Black Box bevetését, amely lényegesen olcsóbb és gyorsabban harcra kész mint egy épület átalakítása vagy új építése.

Mivel a Black Box hermetikusan zárt, ezért nem igényel különleges elhelyezést, akár egy egyszerű szerelőcsarnokba is telepíthető, de a vállalat sajtófotóin mélygarázsban és épületek tetején is látható a mobil adatközpont. A Sun szerint a Black Box segítségével minden eddiginél könnyebben, olcsóbban és gyorsabban lehet egy adatközpontot beüzemelni. A megoldás akár átmenetileg is használható például egy adatközpont bővítésekor, a Sun szerint elképzelhető hogy a partnerekkel együttműködésben bérleti konstrukcióban is kínálják majd a Black Boxot, amelynek a listaára üresen (szerverek nélkül) 500 ezer euró körül várható.

A konténer másik jelentős felhasználási területeként azokat az eseteket jelölte meg a Sun, amikor valamilyen cégnek vagy szervezetnek a terepen kell adatközpontot működtetnie. Ilyen lehet egy olajfúrótelep vagy bánya, terepen történő kutatási tevékenység (pl. ásatás), vagy akár szükségkórház egy katasztrófasújtotta területen, nem beszélve a katonai alkalmazásról. Maga a konténer igen szélsőséges viszonyok között használható, -20 és +58 fok közötti hőmérsékleti tartományban lehet bevetni. Mivel a Black Box teljesen távmenedzselhető és saját halonnal oltó berendezéssel is ellátták, csak akkor kell kinyitni, ha valamelyik alkatrész cserére szorul. Természetesen a terepen a biztonságáról gondoskodni kell, nehogy illetéktelenek hozzáférjenek a csatlakozókhoz (áram, víz, adatportok).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról