Szerző: Bizó Dániel

2007. június 13. 14:35

Közös Linux-Solaris kódbázist szeretne Linus Torvalds

Linus Torvalds nem rajong a szabad szoftverek körében széleskörűen használt licenc, a GPL készülőben lévő hármas verziójáért. A Linux atyja korábban számos alkalommal élesen bírálta a Free Software Foundationt (FSF) ideológiai megközelítése miatt, mely kizárólag a nyílt forráskódot és a szabad felhasználást tartja elfogadhatónak, a zárt rendszereket pedig elítéli. Torvalds azonban egy napokban írt levelében felvetette a GPL v3 licencre áttérés lehetőségét azzal a feltétellel, ha a Solaris kódja is átkerül GPL v3 alá, de szkeptikus ezzel kapcsolatban.

[HWSW] Linus Torvalds nem rajong a szabad szoftverek körében széleskörűen használt licenc, a GPL készülőben lévő hármas verziójáért. A Linux atyja korábban számos alkalommal élesen bírálta a Free Software Foundationt (FSF) ideológiai megközelítése miatt, mely kizárólag a nyílt forráskódot és a szabad felhasználást tartja elfogadhatónak, a zárt rendszereket pedig elítéli. Torvalds azonban egy napokban írt levelében felvetette a GPL v3 licencre áttérés lehetőségét azzal a feltétellel, ha a Solaris kódja is átkerül GPL v3 alá, de szkeptikus ezzel kapcsolatban.

Linux-Solaris kódbázis jöhetne létre

Linus Torvalds a Linux kernel levelező listájára küldött egy levelében írta, bár a GPL v3 aktuális változata rengeteget javult a korábbi előzetes verziókhoz képest, továbbra sem lát semmi okot, hogy a kernelt átterelje rá a GPL v2-ről, mely szerinte továbbira is teljesen megfelelő. Egy ilyen átállás ráadásul rengeteg vesződséggel járna, ugyanis elméletileg az összes fejlesztő hozzájárulása szükséges lenne hozzá, akinek bármilyen kódja fellelhető a magban. Linus a v3 mögötti fő mozgatórugókkal azonban, melyekben a zárt rendszerek és szoftverszabadalmak támadását látja, nem ért egyet.

Gondolatait továbbfűzvén azonban néhány perccel később, saját levelére reagálva hozzátette, hogy amennyiben a Sun Microsystems úgy döntene, hogy az OpenSolaris kódját kiadja GPL v3 alatt, akkor ez elég indokot szolgáltathat ahhoz, hogy megfizesse az áttérés árát. "Pragmatikus vagyok, és ha elkerülhetjük, hogy két kernelünk legyen két különböző licenccel, és a súrlódást, melyet ez okoz, akkor legalább látom az indokot a GPLv3 mellett" [...] Személy szerint kétlem, hogy ez megtörténik".

Linus Torvalds
Linus Torvalds
Ha az OpenSolaris és a Linux mag közös licenccel rendelkezne, a fejlesztők szabadon vehetnének át kódot a Solarisból, és illeszthetnék be a Linuxba, és vica versa -- a Solaris rendelkezik néhány olyan technológiával, melyre a linuxos közösség igényt tartana, köztük a ZFS-sel (fejlett fájlrendszer) vagy a DTrace-szel (alkalmazás-monitor), ahogyan a Linux szélesebb hardvertámogatására fájhat a Sun foga.

A Sunnak nem érdeke a teljes nyíltság

Torvalds ugyanakkor igencsak szkeptikus a Sun lépéseivel kapcsolatban. Egy későbbi levelében kifejti, hogy a vállalat biztosan nem akarja a Linuxot segíteni, mivel az rivális platform a Solaris számára, és jellemzően az UltraSPARC-üzletet gyengíti. Úgy véli, a Sun kizárólag a linuxos közösség számára kevéssé értékes technológiáit hajlandó nyílttá tenni, és nem kívánja megosztani féltve őrzött, szabadalmakkal körülbástyázott technológiáit.

"Nem fogják olyan módon kiadni a ZFS-t és más dolgokat, melyekre az emberek csorgatják a nyálukat, hogy a Linux egyenlő feltételekkel használhassa azokat. Nem kedvelik az olyan szintű versenyt" -- írta Torvalds. "Nézzük az OpenSolaris dolgot - ne vakítson el a kód, amelyet kiadtak egy nyílt forrású licence alatt, hanem kérdezd meg magadtól, mit nem adtak ki végül. Tedd fel magadban a kérdést, miért nem állnak készen a nyílt forrású részek arra, hogy egy versenyképes rendszert bootoljanak fel".

Véleménye szerint a Sun taktikája az, hogy valójában semmi jelentőset nem ad ki a kezéből, cserébe viszont számára értékes kódot, különösen a drivereket akarja megszerezni, ahogyan a nyílt forrású közösség támogatását is, ahol rengeteg tehetséges fejlesztő található. "Beszélni fognak róla. Nem csak a drivereinkre csorgatják a nyálukat, hanem az összes olyan emberre, akik írják a drivereket. Szeretnének kernelfejlesztőket a Linuxtól, látják, hogy rengeteg valóban tehetséges emberünk van. Szóval felhajtást akarnak, és minél 'nyílt forrásúbbá' tudják pozicionálni magukat, annál jobb".

Torvalds ugyanakkor nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Solaris szerinte érdektelen magján kívül a Sun más technológiáit is kiadja majd GPLv3 vagy GPLv2 alatt, ahogyan megtette azt a Javával is -- mindössze jelenleg nem áll érdekében szerinte. Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató ugyanis nemrég azt nyilatkozta, reméli, a GPLv3 lehetővé teszi, hogy a Sun egy egységes licencre konvergáljon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról