Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 8. 10:17

Samsung Q1: második nekifutás

Egy évvel a Q1 bemutatása után a Samsung felújította ultrahordozható PC-jét. Rá is fért a frissítés, ugyanis a gépből egy év alatt mindössze 100 ezer darabot sikerült eladni, ami az eredetileg tervezett mennyiség negyede. A Q1 Ultrában a vállalat azok a hibákat igyekezett kijavítani, amelyeket a legtöbbször a Q1 szemére vetettek a tesztelők.

[HWSW] Egy évvel a Q1 bemutatása után a Samsung felújította ultrahordozható PC-jét. Rá is fért a frissítés, ugyanis a gépből egy év alatt mindössze 100 ezer darabot sikerült eladni, ami az eredetileg tervezett mennyiség negyede. A Q1 Ultrában a vállalat azok a hibákat igyekezett kijavítani, amelyeket a legtöbbször a Q1 szemére vetettek a tesztelők.

A Q1 Ultra elődjénél erősebb processzort, nagyobb memóriát és jobb kijelzőt kapott, emellett teljes QWERTY billentyűzetet is beépítettek a tervezők, bár ez ketté van osztva és csak hüvelykujjal lehet gépelni rajta, de az eredeti Q1-en még ilyen sem volt. A tesztelők kritikáira válaszul a Samsung a Wi-Fi és Bluetooth adóvevő mellé HSDPA modemmel is felszerelte az apró számítógépet, így már 3G hálózatokon is használható böngészésre, levelezésre. A gépbe két kamerát is szereltek, egy 1,3 megapixelest fotók készítésére, illetve egy 0,3 megapixeles webkamerát.

A gép kijelző továbbra is 7 hüvelyk átmérőjű, azonban a Q1 Ultrába egy 1024x600 pixel felbontású, LED-háttérvilágítású megjelenítő került. Az apró PC-ben kiviteltől függően 600 vagy 800 MHz-es, a Dothan architektúráján alapuló Intel Ultra Mobile processzor dolgozik 512 kilobájt L2 cache és 1 gigabájt DDR2 memória társaságában. A gyártó állítása szerint az áttervezésnek és a nagyobb sűrűségű akkumulátor beépítésének köszönhetően a Q1 Ultra egy feltöltéssel legalább 4,5 órán át használható.

A Q1 Ultrát nagy csinnadrattával leplezték le a New York-i Samsung Experience boltban. A 680 gramm tömegű Q1 Ultrát Windows Vista Home Premium vagy Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerrel lehet rendelni, az árak 799 dollártól indulnak, ami majdnem fele az eredeti Q1 1200 dolláros indulóárának. Az UMPC-t a nagy elektronikai árhuházláncok is árulni fogják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról