Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 10. 12:47

A Fibre Channel is Ethernetre megy

Egy ipari szövetség a Fibre Channel protokoll Etherneten keresztül továbbítását lehetővé tevő technológia fejlesztését tűzte ki célul annak érdekében, hogy leegyszerűsítse és olcsóbbá tegye a felső kategóriás vállalati tárolóhálózatok körében elterjedt technológia szélesebb körű alkalmazását.

[HWSW] Egy ipari szövetség a Fibre Channel protokoll Etherneten keresztül továbbítását lehetővé tevő technológia fejlesztését tűzte ki célul annak érdekében, hogy leegyszerűsítse és olcsóbbá tegye a felső kategóriás vállalati tárolóhálózatok körében elterjedt technológia szélesebb körű alkalmazását.

Csak egy maradhat!

A nagy adatközpontokban a Fibre Channel és az Ethernet ma párhuzamosan létezik, a problémát az jelenti, hogy két, logikailag és fizikailag is szeparált hálózatot alkotnak, saját hálózati berendezésekkel, menedzsment-eszközökkel és rendszerint külön-kölön adminisztrátorokkal. Egy egységes fizikai hordozóréteg használata csökkentené a hálózatok kiépítésével és üzemeltetésével járó költségeket -- vélik az Fibre Channel over Ethernet (FCoE) támogatói. Az FCoE ipari szövetség olyan nagyágyúkból áll mint az IBM, a Cisco, az EMC, a Brocade, az Intel, a QLogic, az Emulex, valamint a Sun Microsystems.

A jövőkép egy egyszerűbben, olcsóbban felépíthető és üzemeltethető, egységes fizikai hordozórétegen alapuló hálózat, amely széles körben elterjedhet. "Sok felhasználó van aki szereti a Fibre Channelt, de más elképzelései is vannak a SAN-hoz kapcsolt tárolók hasznosításáról" -- mondta Mike Smith, az Emulex marketing-vezetője. Smith szerint az FCoE kezdeményezést a virtualizáció és a blade szerverek terjedése hívta életre.

Könnyebb, olcsóbb

Az FCoE elgondolás szerint az FC eszközök összekapcsolásához a jövőben nem lesz szükség méregdrága kábelekre, switchekre, adapterkátyákra és üzemeltetési szakemberekre, helyüket átveszik a közönséges Ethernet-kábelek, hálózati eszközök és hálózati mérnökök. A vállalatok állítása szerint a Fibre Channel over Ethernet segítségével a felhasználók ráadásul nem csak a legnagyobb szervereiket kapcsolhatják tárolóhálózatokhoz, hanem akár a kisebb, olcsóbb konfigurációkat is.

Jelenleg is vannak megoldások, amelyek lehetővé teszik Fibre Channel használatát TCP/IP hálózaton, az FCoE azonban nem a TCP/IP-re épül rá, a saját protokoll egészen a kapcsolati rétegig megmarad. Mivel az elgondolás szerint az FC parancsok az Ethernet hálózaton utaznának, az FCoE egyáltalán nem tolerálja a csomagvesztést, vagyis a switchekre jelentős többletfeladat hárul majd. Az FCoE koalíció éppen ezért sürgeti a Convergence Enhanced Ethernet szabvány kidolgozását, amely olyan fejlesztéseket (pl. csomagok priorizálása), tartalmaz, amelyek révén a nagy adatközpontok egyetlen Ethernet-hálózaton konszolidálhatnák a különféle (pl. Infiniband, Myrinet, FC, SCSI) fürtözési, tárolási és adatkapcsolataikat.

Az adattárolás alapja is az Ethernet lesz

A régóta létező és elterjedt SCSI szabvány már korábban az Ethernet-hálózatokra "költözött", az iSCSI szabványnak megfelelő eszközök az utóbbi időben óriási népszerűségre tettek szert elsősorban az alsó árkategóruiában és szorították a Fibre Channelt a felsőbb régiókba. Smith szerint az FCoE mögött is hasonló elgondolás áll, azonban ez a technológia nagyobb teljesítményt és megbízhatóságot garantál mint az iSCSI. Az iSCSI végeredményben nem más, mint a SCSI parancsok, adatok továbbítása TCP/IP csomagokban, az FCoE azonban megtartja saját protokollját.

Smith szerint az FCoE rövid távon nem váltja le, inkább kiegészíti a Fibre Channelt, főleg, miután utóbbi is folyamatosan fejlődik, teljesítménye egyre nő, így a küldetéskritikus alkalmazásokhoz valószínűleg még jó ideig ez lesz a felhasználók első választása. A jelenlegi 4 Gbps szabványt hamarosan a 8 Gbps követi, illetve fejlesztés alatt áll a 16 Gbps sebességű változat, ennek megjelenése azonban 2012 előtt nem várható. Emellett létezik még egy speciális, kizárólag FC-switchek összekapcsolására szolgáló 10 Gbps sebességű szabvány is.

Az FCoE szabvány első vázlata akár fél éven belül elkészülhet, a végleges verzió pedig másfél év múlva napvilágot láthat, így 2009-ben megjelenhetnek a piacon az első FCoE-kompatibilis termékek is. Várhatóan ekkorra terjed el széles körben a szerverszobákban a 10 Gbps sebességű Ethernet, amely az FCoE alapját képezi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról