Szerző: Bodnár Ádám

2007. március 22. 10:45

Boltokban a Nokia N95: 5 megapixeles kamera, HSDPA, GPS egy készülékben

A Nokia megkezdte a tavaly szeptemberben (!) bejelentett N95 okostelefon európai forgalmazását. A készülékben 5 megapixeles digitális fényképezőgép, helymeghatározást lehetővé tevő GPS-modul és a villámgyors, HSDPA mobil adatátviteli technológiát, illetve WLAN-t támogató lapkakészlet kapott helyet.

[HWSW] A Nokia megkezdte a tavaly szeptemberben (!) bejelentett N95 okostelefon európai forgalmazását. A készülékben 5 megapixeles digitális fényképezőgép, helymeghatározást lehetővé tevő GPS-modul és a villámgyors, HSDPA mobil adatátviteli technológiát, illetve WLAN-t támogató lapkakészlet kapott helyet.

A mindent egyetlen készülékben ötvöző, duál-szétcsúsztatható dizájnú N95 okostelefon zenetelefonként, navigációs eszközként, de villámgyors, több mint 1,5 megabit/s-os HSDPA letöltésre képes internetelérési pontként is megállja a helyét. A Series 60 szoftverplatformra épülő telefon 160 meagbájt memóriát tartalmaz ami akár 2 gigabájtos microSD kártyával is bővíthető. A 320x240 pixel felbontású kijelzőjén 16 millió szín jelenhet meg, a fényerőt az N95 a környezeti megvilágításhoz igazítja.

A beépített, Carl Zeiss optikás, autofókuszos kamerával legfeljebb 2592x1944 pixel felbontású állóképek és 640x480 pixel felbontású videók készíthetők, utóbbiakat 30 fps sebességgel, sztereó hanggal együtt menti el a telefon. A rögzíthető videók hosszát csak a szabad memóriakapacitás korlátozza. Az N95 természetesen rendelkezik videolejátszóval és zenelejátszóval is, amely az MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA és M4A formátumú állományokat támogatja. Ha meguntuk a tárolt zenéket, FM rádió is rendelkezésre áll.

Eltévedés esetén segít a beépített GPS-vevő, valamint a Nokia smart2go navigációs rendszer, amely útvonatervezésre is képes, valamint élőszóban képes diktálni az útirányt. A telefon akár 384 Kbps sebességű HSDPA kapcsolaton keresztül tud adatokat letölteni, emellett WLAN és Bluetooth adóvevővel is ellátták. "A Nokia N95 [...] könnyedén kivált több céleszközt egyben, egy jól megtervezett csomagban, ami mindig veled van" -- mondta Juha Putkiranta, a Nokia multimédiás üzletágának vezetője. A készülék pár héten belül elérhető az üzletekben, egyelőre ismeretlen, ám valószínűleg igen borsos áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról