Szerző: Ady Krisztián

2007. február 6. 15:33

Országosan kiépült a professzionális TETRA rádiótávközlő rendszer

A Miniszterelnöki Hivatal EKK EDR Iroda, a T-Mobile és a Pro-M Zrt. bejelentette, hogy befejeződött a professzionális TETRA rendszer, az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) országos kiépítése. Mostantól 11 készenléti szerv tud bekapcsolódni a TETRA technológiájú hálózatba. A rendszer országos kiépítésével Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere valósult meg hazánkban.

A Miniszterelnöki Hivatal EKK EDR Iroda, a T-Mobile és a Pro-M Zrt. bejelentette, hogy befejeződött a professzionális TETRA rendszer, az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) országos kiépítése. Mostantól 11 készenléti szerv tud bekapcsolódni a TETRA technológiájú hálózatba. A rendszer országos kiépítésével Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere valósult meg hazánkban.

227 bázisállomás 9 hónap alatt

Az EDR készülékek üzembe helyezésével a készenléti szolgálatok belső kommunikációja hatékonyabb lesz a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően, a szervek közötti együttműködés sokkal könnyebbé és gyorsabbá válik. A Magyar Telekom és a T-Mobile által létrehozott Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. az előírt 14 ezer darab készüléket az országos átadásig leszállította a felhasználóknak, a további 28 ezer készülék beszerzésére a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság írt ki tendert és 2006. decemberében meg is kötötte a keretszerződést.

"A készenléti szervezetek (többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, és a büntetés-végrehajtás) az átadás-átvételt követően megkezdhetik az új rádiórendszer fokozatos használatba vételét" -- mondta Meichl Géza, a Miniszterelnöki Hivatal EKK EDR Iroda vezetője. A szerződésben foglaltaknak megfelelően a budapesti, 2006. 04. 05-i rendszerátadás után, rekordidőn belül, 9 hónap alatt sikerült megvalósítani az országos lefedettséget.

Az EDR-ben 227 bázisállomás biztosítja az országos hálózatot, illetve 5 mobil bázisállomás nyújt lehetőséget a nagyobb rendezvényeken a kapacitás átmeneti növelésére és a hagyományos módon nehezen lefedhető területeken is működő zavartalan kommunikációra katasztrófa esetén, a készenléti szervek számára. A most átadott rendszert, a szerződésnek megfelelően 42 ezer készülék befogadására készítették fel.

"A rendszer zavartalan működése, a készenléti szervek maximális kiszolgálása érdekében, a Pro-M 24 órán keresztül elérhető telefonos ügyfélszolgálati irodát működtet, amely segítséget nyújt a készülékek használatában és a hibaelhárításban" -- mondta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

EADS THR880i
EADS THR880i kézi TETRA adóvevő készülék

TETRA

Az új készülékekkel és a TETRA technológiával a folyamatos, megbízható beszéd- és adatkommunikáció lehetővé teszi azt, hogy a különböző szervek könnyedén együtt tudjanak működni az eddig sok problémát okozó katasztrófahelyzetekben is. Az eddig lefedetlen területek elérhetetlensége szintén nagyban akadályozta a készenléti szerveket a mentésekben, munkájuk elvégzésében. A már metrókban, nehezebben megközelíthető területeken is működő EDR-rel és a mobil bázisállomásokkal, ez a probléma is elhárult.

A rendszer kiépítésével párhuzamosan történt azoknak az oktatóknak a felkészítése, akik a továbbiakban a szolgáltató által berendezett speciális kabinetekben oktatják folyamatosan a leendő felhasználókat. Az EDR-rel a Pro-M olyan további hasznos szolgáltatásokat tudott kifejleszteni a felhasználók részére, mint például a Pro-Mobil Járműkövető Rendszer.

A rendszer lényege, hogy a szolgálati autókba épített, GPS funkcióval is rendelkező készülékek segítségével, a kapitányságok központi munkaállomásai bármikor képesek akár több jármű egyidejű követésére is. Ez a funkciója a szolgáltatásnak számos esetben nyújthat segítséget a járőröknek és adott esetben a gyors reagálás lehetősége, akár életet is menthet.

Gyakorlati tapasztalatok

"2006 nyarának végéig a budapesti rendőrség teljes érintett állománya használatba vette a rendszert és a tapasztalatok a készülékek folyamatos rendelkezésre állásával és a csoportos hívási lehetőségekkel kedvezőek. Az állomány a rendszer bevezetését pozitívan fogadta, az általunk korábban használt analóg rendszerekhez képest a besugárzottság, az információvédettség és a rendszer szolgáltatásai vonatkozásában már a kezdeti időszakban jelentős előrelépést, fejlődést tapasztaltak" -- számolt be Czirok Ferenc rendőr ezredes, a BRFK Gazdasági szervek Híradástechnikai és informatikai főosztály vezetője.

"Az egyéni, csoporthívást, illetve más távközlési hálózatokba történő bekapcsolódási lehetőség mellett biztosítottuk az állományigazoltató, közterületi ellenőrző tevékenységet segítő körözési adatbázisokhoz történő közvetlen hozzáférés lehetőségét a rendszer által biztosított rövid közlemény formájában. A járőrök biztosabb, hatékonyabb kommunikációja jelentősen elősegítheti a rendőri állomány reagáló képességének növelését, ami az állampolgárok biztonságát is nagyban szolgálja" -- tette hozzá.

A későbbiekben különösen nagy előnyt jelenthet, hogy rendkívüli eseményeknél, ipari, természeti katasztrófák esetén a területen lévő és feladatban résztvevő készenléti szolgálatok munkatársai egymással közvetlenül is tudnak kommunikálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról