Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 24. 11:43

Bejelentette 802.11n szabványtervezetnek megfelelő Wi-Fi vezérlőjét az Intel

Az Intel tegnap bemutatta legújabb vezeték nélküli hálózati vezérlőjét, amely már kompatibilis az elfogadás előtt álló 802.11n szabvánnyal (draft-N) is, ennek köszönhetően az elméleti maximális adatátviteli sebessége akár 300 Mbps is lehet, a hatósugara pedig akár kétszerese a 802.11g szabványú eszközöknek.

[HWSW] Az Intel tegnap bemutatta legújabb vezeték nélküli hálózati vezérlőjét, amely már kompatibilis az elfogadás előtt álló 802.11n szabvánnyal (draft-N) is, ennek köszönhetően az elméleti maximális adatátviteli sebessége akár 300 Mbps is lehet, a hatósugara pedig akár kétszerese a 802.11g szabványú eszközöknek.

Az Intel útjára indította emellett a Connect with Centrino programot, amelynek keretén belül vezeték nélküli hozzáférési pontok legnagyobb gyártóival -- Asus, Belkin, Buffalo, D-Link, Netgear -- együttműködve tesztelik és tanúsítják azok kompatibilitását az új, 802.11n szabványtervezetet támogató hálózati vezérlővel. Amelyek megfelelnek a szigorú teszteken, megkaphatják a "Connect with Cetrino" emblémát. A gyártók rangsorából egyelőre hiányzik a Linksys, de az Intel tájékoztatása szerint jelenleg is zajlanak a tárgyalások arról, hogy a Cisco otthoni eszközöket gyártó részlege csatlakozzon a programhoz.

A sajtóközlemény által csak "Intel Next-Gen Wireless-N" néven emlegetett, valójában a sokkal prózaibb 4965AGN típusjelzét viselő eszköz a Centrino platform opcionális kiegészítője, vagyis a gyártók eldönthetik, felszerelik-e a noteszgépeiket vele. A 4965AGN vezérlő még a következő generációs Centrino platform -- a Santa Rosa -- megjelenése után is csak opcionális tartozéka lesz a Centrino alkatrészcsaládnak.

Mivel a 802.11n szabvány a megnövekedett sávszélességet több antenna használatával éri el, adatátvitel közben magasabb a fogyasztása az ilyen eszközöknek mint a 802.11a/b/g szabványú vezérlőknek. Ez noteszgépek esetében lehet fontos, azonban az Intel álláspontja szerint a nagyobb sávszélesség miatt a fel- és letöltés is gyorsabb, így adott adatmennyiség forgalmazása nagyjából ugyanannyi energiát igényel mint a korábbi szabványok esetében. A vállalat közleményében kiemeli, hogy a 4965AGN vezérlő lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint a versenytárs gyártók 802.11n szabványtervezetnek megfelelő eszközei, így a noteszgépek akkus üzemideje akár egy órával is hosszabb lehet.

Az Intel szerint a megnövekedett sávszélességnek és hatósugárnak nem csak a vállalati, hanem az otthoni felhasználók is hasznát vehetik, például nagyfelbontású (HD) videókat tölthetnek le vezeték nélküli kapcsolaton át az otthoni szerverükről. Erre a 802.11a/b/g szabványú eszközök a sávszélesség szűkössége miatt csak korlátozottan alkalmas -- vélekedik a világ legnagyobb chipgyártója. Az Intel tesztjei szerint a jelenlegi, 3945ABG jelzésű vezérlőjével még kis távolságból is csak 22 Mbps volt az alkalmazások rendelkezésére álló maximális sávszélesség, amit egy 19 Mbps-es HD videó gyakorlatilag teljes egészében el is "fogyasztott". Szintén ezeken a teszteken 26 méteres távolságnál megszakadt a HD-videó streaming, míg az új vezérlővel akár 68 méter távolságból is működött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról