Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 8. 14:29

Szabvány lett az Open XML dokumentumformátum is

Az Ecma International az OpenDocument után a Microsoft Office Open XML formátumot is szabványosította: a szervezet zürichi közgyűlése tegnap fogadta el a dokumentumformátumot új szabványként, illetve megszavazta, hogy januárban azt terjesszék a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) felé, hogy az gyorsított eljárásban kaphassa meg az ISO minősítését is.

[HWSW] Az Ecma International az OpenDocument után a Microsoft Office Open XML formátumot is szabványosította: a szervezet zürichi közgyűlése tegnap fogadta el a dokumentumformátumot új szabványként, illetve megszavazta, hogy januárban azt terjesszék a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) felé, hogy az gyorsított eljárásban kaphassa meg az ISO minősítését is.

Az IBM ellenezte

Az Open XML legnagyobb riválisa, az OpenDocument Format (ODF) már korábban megszerezte az ISO minősítést. Az Ecma International egyik tagjaként az IBM -- az ODF egyik prominens támogatója -- az Open XML szabványosítása ellen szavazott. "Az utóbbi hónapokban világossá tettük, miért tartjuk az ODF ISO-szabányt sokkal jobbnak az Open XML-nél" -- írta blogjában Bob Sutor, az IBM nyílt forrásért és szabványokért felelős alelnöke.

"A világnak az ODF-re van szüksége a verseny és az innováció felgyorsításához, az ügyfelek költségeinek csökkentéséhez. Ez valódi példája a nyílt szabványnak, nem egy gyártó által létrehozott specifikáció [...]. Az ODF a jövő, az Open XML a múlt. Mi a jövőre szavaztunk" -- folytatja Sutor. A szavazáson 20 vállalat foglalt állást az Open XML szabványosítása mellett, egyedül az IBM ellenezte.

Alan Yates, a Microsoft infomunkás-csoportjának stratégiai igazgatója szerint az ODF és az Open XML különböző igényeket szolgálnak ki, míg az ODF igazi "zöldmezős" kezdeményezésnek tekinthető, addig az Open XML inkább praktikus megközelítést alkalmaz a kompatibilitás és interoperábilitás érdekében. Yates szerint furcsa, hogy éppen a nyíltságról és a választás lehetőségéről beszélő IBM az a cég, amely az Open XML szabványosítása ellen szavazott.

Hatezer oldalnyi specifikáció

A Microsoft által kiadott közlemény megjegyzi, hogy az Ecma TC45-ös bizottsága egy közel egy évig tartó vizsgálata során jelentősen módosította a specifikációt, és mintegy 6000 oldalnyi dokumentációt készített a formátumról. Az Open XML végleges változatában számos apró változtatást hajtottak végre többek között az Apple és a Novell kérésére, amelyek könnyebb használatot tesznek lehetővé a Windowstól eltérő környezetekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról