Szerző: Bizó Dániel

2006. november 30. 17:39

Elmozdították posztjáról a PlayStation atyját, Kutaragi Kent

[SCEI/Newsweek/HWSW] Elmozdították pozíciójából a Sony PlayStation atyját, a játékipar egyik meghatározó és ellentmondásos személyiségét, Kutaragi Kent. Nem távozik azonban a Sony Computer Entertainment (SCE) kötelékéből, továbbra is elnök-vezérigazgató marad, és az igazgatótanács elnökévé válik, azonban az operatív feladatokkal járó elnök pozíciót Hirai Kazuónak adja át. Hirai az SCE amerikai leányának vezetője volt, december 1-től pedig a SCE globális tevékenységéért felelős elnök és operatív vezérigazgatóvá válik.

[SCEI/Newsweek/HWSW] Elmozdították pozíciójából a Sony PlayStation atyját, a játékipar egyik meghatározó és ellentmondásos személyiségét, Kutaragi Kent. Nem távozik azonban a Sony Computer Entertainment (SCE) kötelékéből, továbbra is elnök-vezérigazgató marad, és az igazgatótanács elnökévé válik, azonban az operatív feladatokkal járó elnök pozíciót Hirai Kazuónak adja át. Hirai az SCE amerikai leányának vezetője volt, december 1-től pedig a SCE globális tevékenységéért felelős elnök és operatív vezérigazgatóvá válik.

Diplomatikus elbocsátás

Miközben a jelenlegi vezérkar felrázásáról van "mindössze" szó, nem kerül sor elbocsátásokra, és kívülről sem vontak be új vezetőket, a lépés időzítése mindenesetre beszédes. A Sony jelenleg a PlayStation 3 bevezetésének kezdetén áll, rengeteg problémával terhelve, mikor a feladatok zavartalan végrehajtása kiemelt jelentőségű. Hogy éppen a PlayStation 3 japán és amerikai rajtját követően két héttel kerül sor az átszervezésre, az egy forgatókönyvet valószínűsít leginkább: a Sony vezérkara egy ideje már tervezte a cserét, azonban a PS3 rajtját nem kívánták megzavarni és még nagyobb kockázatnak kitenni.

Kutaragi ugyanakkor továbbra is stratégiai pozíciót fog betölteni az SCE csoportnál. A mindennapi feladatok ellátása helyett azonban a hosszú távú stratégiával foglalkozik majd. Hirai, mint az amerikai leány vezetőjének kinevezése mellett üzenet értékű lehet, hogy az európai leány vezetője, David Reeves jelenlegi funkciónak megtartása mellett Hirai helyettesévé, vagyis első számú munkatársává válik. Ezzel a japán SCE csoport vezetése amerikai és európai tapasztalatokkal és kapcsolatokkal rendelkező felsővezetőket kap, amivel valószínűleg a csoport tagjainak korábbinál sokkal magasabb szintű együttműködését, vagy talán integrált irányítását várják Tokióban.

A PlayStation 2 és 3 számos problémájának fő forrását egyesek abban látják, hogy a japán, amerikai és európai vállalatok egymástól túlságosan függetlenül működtek, amihez társult a japán vezetés "elnyomása". Pletykák keringenek arról, hogy Hirai vezetése alatt az SCEA (SCE America) ütőképes online szolgáltatást fejlesztett ki a Microsoft Xbox Live-val szemben, mely az Xbox elsőszámú differenciáló tényezőjének és versenyelőnyének bizonyult, ezt az online rendszer azonban a japánok lesöpörték az asztalról.


Apja, és fia

Az ellenszenv receptje: túl sokat ígérni, alulteljesíteni

A sokak által arroganciával, sőt hazugságokkal megvádolt Kutaragi folyamatosan túlvállalta cégét és magát a nyilvánossággal előtt, miközben időről időre kiderült, a valóság elmarad az ígéretektől. Az eredetileg kommunikált tervek és ésszerű várakozások alapján a PS3-nak idén tavasszal kellett volna megjelennie Japánban, mégpedig milliós nagyságrendű nyitókészlettel. Ehhez képest a november 11-i japán debütálásra leszállított 80-100 ezer PS3 legfeljebb szimbolikus mennyiség, miközben a konzol útközben elhagyta router funkcióját és egy HDMI csatlakozót, amivel ugrott a többkijelzős megjelenítés is.

A a Blu-ray dióda hiányára fogott késés mellett a szoftverek fejlesztései körül is problémák adódtak, a nyitócímek száma megapadt, és a játékosvilág ítélete szerint a kevés nyitócímből még kevesebb a valóban színvonalas darab. Ezekből is hiányzik az integrált Sony online szolgáltatás használata, ugyanis a japánok a féléves késés ellenére sem készültek el még azzal. A legutóbb felszínre került pletyka szerint, melyet a Newsweek szellőztetett meg, Kutaragi személyesen felelőssé tehető azért, hogy a PS2 sikeréért nagy mértékben felelős Grand Theft Auto negyedik része elvesztette exkluzivitását, hasonlóan az egyik legígéretesebb nextgen címhez, az Assassin's Creedhez.

Mindezek a problémák ráadásul súlyos pénzügyi teherrel párosulva nehezednek a Sonyra. Az 500 és 600 dolláros ajánlott kiskereskedelmi áron piacra kerülő PS3 veszteséges termelése és a marketingköltségek következtében az SCE a március végén záródó pénzügyi évre 1,7 milliárd dolláros veszteséget prognosztizál, a masszív, több mint 110 milliós PS2-es felhasználói bázis által generálta szoftvervásárlások ellenére.

Eközben a Microsoft idén év végéig 10 millió Xbox 360 leszállítását célozza meg, ami bár túlságosan ambiciózusnak tűnik még az ünnepi szezon ellenére (egy negyedév alatt 4 millió), lélektani jelentőségű. Az Electronic Arts szerint, mely a világ legnagyobb független játékkiadója, a Sony idén legfeljebb 800 ezer PS3-at lesz képes leszállítani, szemben a jelenleg hivatalosan ígért 2 millióval szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról