Szerző: Ady Krisztián

2006. november 30. 15:51

Elbúcsúzhatnak az online játéktól a hazai xboxosok?

Nem egyszerű az Xbox 360-tulajdonosok élete: az már korábban is köztudott volt, hogy többen úgy játsszák ki az Xbox Live szolgáltatás megjelenési időpontokra vonatkozó korlátozásait, hogy több -- például nagy-britanniai, vagy német létükre egy internetről vadászott amerikai -- lakócímmel is létrehoztak egy játékosprofilt a konzoljukon. Ennek a trükknek köszönhetően korábban hozzájuthattak egyes játékdemókhoz és letölthető tartalmakhoz.

[HWSW] Nem egyszerű az Xbox 360-tulajdonosok élete: az már korábban is köztudott volt, hogy többen úgy játsszák ki az Xbox Live szolgáltatás megjelenési időpontokra vonatkozó korlátozásait, hogy több -- például nagy-britanniai, vagy német létükre egy internetről vadászott amerikai -- lakócímmel is létrehoztak egy játékosprofilt a konzoljukon. Ennek a "trükknek" köszönhetően korábban hozzájuthattak egyes játékdemókhoz és letölthető tartalmakhoz.

Ugyanehhez a trükkhöz kellett azoknak is folyamodniuk, akik a hivatalos megjelenés előtt vásároltak hazánkban Xbox 360-at, hiszen a hazai címet és irányítószámot -- melyet reigisztrációkor kötelező megadni -- nem fogadott el az Xbox Live rendszer. Sőt, bár a konzol hivatalosan is kapható itthon egy ideje, a rendszer még most sem fogad el hazai címet, ami meglehetősen nonszensznek tűnik: a hazai játékosok rá vannak kényszerítve arra, hogy hamis adatot adjanak meg adatlapjukon, csak így tudnak regisztrálni és online játszani.

A feketeleves azonban most következik, ugyanis a film- és tévésorozatok letöltésének megjelenését követően, az elmúlt napokban olyan pletykák röppentek fel, mely szerint a Microsoft hamarosan kizárja az Xbox Live rendszerből azokat, akik ezeket a címeket hamisan adták meg a regisztráció során. Bár a tényleges kitiltás tényét egyelőre nem erősítették meg, azt viszont igen, hogy a letöltések során figyelni fogják az adatok érvényességét, és blokkolni fogják azokat az amerikaiaknak szánt tartalmakat, melyeket más országokból készülnek letölteni. Innen csupán egy lépés további korlátozások bevezetése, mely azonban minden hazai játékost érinthet.

Weben keresztül sem megy

Bár az Xbox 360 konzol hazai elindulásával az Xbox.com weboldalon végre magyar címmel is lehetne profilt, úgynevezett gamertaget létrehozni -- majd a konzolon keresztül használatba venni --, ez a rendszer sem működik megfelelően. Hazai felhasználóként jelenleg egyszerűen képtelenség regisztrálni az Xbox.com weboldalon keresztül, mivel egy feltétlenül szükséges adatot -- a születési dátumot -- nem lehet kitölteni az adatlapon. Az adat hibásan jelenik meg annak ellenére, hogy a kapcsolódó Live számlában az pontosan szerepel, kézi korrigálására pedig nincs lehetőség.

Születési dátum
Szívesen megadnám, de kiszürkítették a mezőt - nem lehet továbblépni

Lapunk megkeresésére Joó Ildikó, az Xbox 360 közép-európai régióért felelős PR és marketing menedzsere közölte, hogy az Xbox 360 hazai indulásával együtt az Xbox Live online szolgáltatás még nem lett elérhető hazánkban, ezért nincs lehetőség jelenleg még hazai cím használatára. A Microsoft folyamatosan dolgozik a Live elindításán azokban az országokban, ahol az még nem elérhető, így többek között hazánkban is. Leszögezte, mindenki számára megnyugtató megoldást kívánnak keresni a -- nem csupán kereskedelmi okokból -- bevezetni kívánt korlátozások miatt felmerülő problémákra.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról