Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 30. 10:38

Megjött az AMD négymagos platformja, a Quad FX

Az AMD a mai napra tervezi korábban 4x4 kódnéven ismert platformjának hivatalos bemutatását: az Intel nemrég piacra dobott négymagos processzorára a vállalat egy kifejezetten játékosoknak szánt, otthoni megoldással válaszol, amely két darab kétmagos processzorból áll. Bár a Quad FX platformba szánt processzorokat Athlon FX-nek hívja az AMD, valójában Socket F kivitelű Opteronokról van szó.

[HWSW] Az AMD a mai napra tervezi korábban 4x4 kódnéven ismert platformjának hivatalos bemutatását: az Intel nemrég piacra dobott négymagos processzorára a vállalat egy kifejezetten játékosoknak szánt, otthoni megoldással válaszol, amely két darab kétmagos processzorból áll. Bár a Quad FX platformba szánt processzorokat Athlon FX-nek hívja az AMD, valójában Socket F kivitelű Opteronokról van szó.

4x4 = 2x2 vagy hogy is van ez?

A 4x4 elnevezés minden bizonnyal abból ered, hogy az AMD által elképzelt konfigurációban 4 processzormag és 4 grafikus chip dolgozik, amit 4 darab, egybekötött, egychipes, vagy két darab kétchipes videokártyával lehet megvalósítani. A Quad FX-hez speciális alaplap szükséges, amelyek ironikus módon jelenleg kizárólag NVIDIA chipkészletre épülhetnek. A lapokon két nForce 680a chipkészlet kapott helyet, összesen négy PCI Express x16 foglalatot támogatva.

Az első -- és ezidáig tudtunk szerint egyetlen -- Quad FX alaplapot az Asustek készítette, az L1N64-SLI WS valójában egy munkaállomásokba szánt, Socket F foglalatos alaplap, erre utal legalábbis nevében a WS (workstation). Ennek megfelelően az L1N64-SLI WS eATX kivitelű, így speciális házat kíván, cserébe viszont négy PCI Express x16 sínt, 12 SATA-portot, 10 USB-csatlakozót és két GbE-csatlakozót biztosít.

A Quad FX platfomrba illeszkedő új Athlon FX lapkák 70, 72 és 74 modellszámozással kerülnek piacra, a processzorokat eleve párban árulja az AMD. Az Athlon FX-70 párban 599 dollárba kerül, a 72-es modellért 799 dollárt, a 74-es modellért pedig 999 dollárt kér a cég. A 70-es verzió 2,6 GHz-es, a 72-es változat 2,8 GHz-es, az FX-74 pedig 3 GHz-es órajelen üzemel, mindhárom processzor magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Az ASUS L1N64-SLI WS alaplap ára 300 dollár körül várható.

Árnyékra vetődött az AMD

Az AMD olyan területen akar versenyezni az Intellel, ahol egyelőre úgy tűnik, semmi szükség a versenyre. A HWSW tesztje alapján egyelőre csak rendkívül kevés asztali szoftver képes profitálni a négymagos rendszerekből, mivel nem megfelelően párhuzamosítottak. Az inkább a grafikus chipek által limitált játékok kevés kivételtől eltekintve gyakorlatileg egyáltalán nem gyorsulnak, jellemzően a professzionális, fél-professzionáls alkalmazások, a tömörítők, video- és audio enkóderek, képfeldolgozás és a renderelés azok a területek, ahol a négymagos Core 2 Extreme QX6700 lényeges fölényben volt a kétmagos Core 2 Extreme X6800-zal szemben.

A Quad FX a négymagos Intel Core 2 Extreme QX6700 ellenfele kíván lenni, de az AMD Quad FX teljesítménye az első tesztek szerint (PC Watch, HotHardware , Xbitlabs , Extremetech , HardOCP ; köszönjük Balalának a HWSW fórumáról) jellemzően elmarad a négymagos Intel processzorral szerelt konfigurációktól, miközben elképesztően sokat (teljes terhelésen akár 500 wattnál is többet) fogyaszt, méregdrága alaplapot, kivételesen erős tápot és speciális számítógépházat igényel. Az AMD által összeállított referenciarendszerben 1000 (ezer) wattos tápegység gondoskodott az alkatrészek áramellátásáról, hűtésükért pedig 12 (tizenkettő) ventilátor felelt, melyek a HWSW tapasztalatai szerint nem kis zajjal üzemelnek a gigantikus házban.

Valójában a Quad FX nem más, mint egy méregdrága munkaállomás-platform újrapozicionálva a játékosok vélt igényei szerint. Ráadásul mivel a Quad FX platform egy kétfoglalatos rendszerre épül, csak a Windows XP Professional vagy Windows Vista Ultimate változatával használható ki teljes körűen. Természetesen a Home Basic és Home Premium verziók is futnak rajta, azonban ezek kizárólag egy fizikai processzort támogatnak, vagyis nem tudják maximálisan kiaknázni a konfigurációban rejlő potenciált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról