:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 24. 11:36

Újra beadta az EU által kért protokoll-dokumentációt a Microsoft

A Microsoft tegnap, a határidő lejárta előtt pár órával eljuttatta az Európai Bizottsághoz azokat a -- sokadszor módosított -- dokumentumokat, amelyekben a 2004-ben meghozott antitröszt-ítélet kívánalmainak megfelelően részletezi a Windows egyes kommunikációs interfészeit.

[HWSW] A Microsoft tegnap, a határidő lejárta előtt pár órával eljuttatta az Európai Bizottsághoz azokat a -- sokadszor módosított -- dokumentumokat, amelyekben a 2004-ben meghozott antitröszt-ítélet kívánalmainak megfelelően részletezi a Windows egyes kommunikációs interfészeit.

Európai szigor

Amint az ismert, az Európai Bizottság 2004 márciusának végén kimondta, hogy a Microsoft 497 millió euró büntetést kell fizessen a közösségi versenytörvények megsértése miatt és többek között arra kötelezte a céget, hogy dobjon piacra egy Windows Media Player nélküli Windows XP-változatot is, valamint szerver operációs rendszerének kommunikációs protokolljait tegye nyilvánosan licencelhetővé. Utóbbi határozat azért született, mert az EU vizsgálata szerint a Microsoft a Windows piaci erejét illegálisan használta ki a szerverpiacon azáltal, hogy szándékosan visszatartott információkat a versenytársaktól.

Idén júliusban aztán újabb gigantikus, 280 millió eurós büntetést kapott a Microsoft, mivel Brüsszelben úgy vélték, a cég a megadott határidőre (2005. december 15.) nem tett eleget maradéktalanul a rá kirótt kötelezettségeknek és az általa elérhetővé tett, a Windows kommunikációs protokolljait részletező dokumentumok a Bizottság által felkért független szakértő szerint nem voltak megfelelőek. A Microsoft azt állította, az EU nem közölte egyértelműen, pontosan mik a kívánalmai, később pedig odáig merészkedett, hogy megkérdőjelezze az Európai Bizottság pártatlanságát a vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel is megvádolta a szervezetet.

8500 oldalas anyag

Az interfészeket potenciálisan licencelő vállalatok mostantól elérhetik a Microsoft által benyújtott dokumentumokat annak érdekében hogy "ellenőrizzék, hogy az tartalmazza-e az együttműködő munkacsoport szerver operációs rendszerek fejlesztéséhez szükséges valamennyi információt". "Ezzel párhuzamosan a megbízott szakértő ellenőrizni fogja a dokumentáció pontosságát. A Bizottság ezután a szakértő és a potenciális licencelő vállalatok véleményének figyelembe vételével meg fogja állapítani, a Microsoft eleget tett-e annak a kötelezettségének, hogy teljes és részletes műszaki dokumentációt biztosítson".

"A megbízott szakértő és a Microsoft befejezték az idén július végén, a Bizottság által megállapított határidőre beadott, több mint 100 iratból álló, 8500 oldalas dokumentum végleges formába öntését" -- áll a Microsoft közleményében. "Továbbra is szoros együttműködésben dolgozunk a Bizottsággal és a független szakértővel hogy biztosítsuk, tevékenységünk minden tekintetben megfelel a Bizottság döntésének."

Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője szerint a szervezetnek inkább hónapokig mint hetekig tart majd a Microsoft által benyújtott dokumentumok átvizsgálása és annak eldöntése, a vállalat megfelelően készítette-e el az iratokat. Amennyiben így döntenek, utána annak a vizsgálatára kerül sor, vajon a Microsoft reális árat kér-e a protokollok licencéért. Ha ezt túl magasnak találja a Bizottság, a cég újabb büntetésekre számíthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.