Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 24. 09:13

Lengyel győzelem a legnagyobb egyetemi programozóverseny regionális döntőjében

Az elmúlt hétvégén immár harmadik alkalommal rendezték meg az ACM ICPC (Assiociation for Computing Machinery International Collegiate Programming Contest) nemzetközi programozóverseny közép-európai döntőjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

[HWSW] Az elmúlt hétvégén immár harmadik alkalommal rendezték meg az ACM ICPC (Assiociation for Computing Machinery International Collegiate Programming Contest) nemzetközi programozóverseny közép-európai döntőjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

A versenyt először 1970-ben rendezték meg a texasi Baylor Egyetem helyi rendezvényeként, és azóta a világ legnagyobb programozóversenyévé nőtte ki magát: idén 84 országból több mint 5600 csapat nevezett be rá. A 2007 tavaszán, Tokióban megrendezésre kerülő döntőben a világ 75 legjobb csapata vehet részt. Az idei regionális döntőben összesen 63 csapat vett részt Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, valamint Magyarországról. A meghívott csapatok a saját egyetemi és országos válogató versenyeken legjobban szereplők közül kerültek ki.

A háromfős csapatoknak 5 óra állt rendelkezésükre a 8-12 angol nyelven megfogalmazott algoritmuselméleti feladat megoldására. A megoldásokat egy külön erre a célra készített számítógépes rendszeren keresztül kell beküldeniük, amely azonnal ellenőrzi ezek helyességét. A cél minél több feladatot minél rövidebb idő alatt helyesen megoldani, ugyanis a feladat-beadásig eltelt időt is figyelembe veszik az értékeléskor. A csapatok az esetleges, versennyel kapcsolatos kérdéseiket is ezen a rendszeren keresztül tehetik fel a zsűrinek.

A regionális döntőt a Varsói Egyetem egyes számú csapata (Warsaw Eagles) nyerte, akik 10 példát oldottak meg helyesen a 11-ből a rendelkezésre álló öt óra alatt. A Varsói Egyetem másik két csapata futott be még a dobogóra, azonban a szabályok értelmében -- mivel egy egyetemről csak egyetlen csapat juthat tovább -- a Wroclawi Egyetem (UniWroc1) csapata utazhat tavasszal Tokióba, a döntőre. A magyarok közül a legjobb eredményt az ELTE egyes számú csapata érte el, akik a 12. helyen zártak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról