:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 22. 11:15

Haszontalanok a phishing-szűrők

Nemrég két tanulmány is napvilágot látott az Internet Explorer 7 és a Mozilla Firefox 2.0 anti-phishing képességeivel kapcsolatban, azonban ezek közös tulajdonsága, hogy a böngészőket fejlesztő cégek megrendelésére készültek. A neves Carnegie Mellon Egyetem az Egyesült Államok hadseregének kutatás-fejlesztési intézetével, valamint a US National Science Foundationnel együttműködve most egy független elemzést publikált , amelyben meglepő következtetésekre jutott.

[HWSW] Nemrég két tanulmány is napvilágot látott az Internet Explorer 7 és a Mozilla Firefox 2.0 anti-phishing képességeivel kapcsolatban, azonban ezek közös tulajdonsága, hogy a böngészőket fejlesztő cégek megrendelésére készültek. A neves Carnegie Mellon Egyetem az Egyesült Államok hadseregének kutatás-fejlesztési intézetével, valamint a US National Science Foundationnel együttműködve most egy független elemzést publikált, amelyben meglepő következtetésekre jutott.

A tanulmány összesen tíz böngészőt, illetve a böngészőbe beépülő anti-phishing toolbart, azaz az adathalász támadások ellen védelmet ígérő eszköztárat vizsgált, amelyek egytől egyig leszerepeltek. Még a legjobb eredményt elérő megoldások (Earthlink, Netcraft, Google, Cloudmark, IE7) is csak az adathalász weboldalak 85 százalékát szűrték ki, ami távolról sem nevezhető elégségesnek. A többi program 50 százalék alatti hatékonysággal dolgozott, a McAfee SiteAdvisor pedig egyetlenegy phishing-oldalt sem tudott azonosítani. A vizsgált eszközök ébersége ráadásul a legtöbbször egyszerű trükkökkel kijátszható volt -- áll a jelentésben.

A kutatásban vizsgált szoftverek egyrészt nem ismerték fel az adathalászatra létrehozott hamis weboldalak jelentős részét, ugyanakkor igen gyakran adnak fals riasztást is, vagyis ártalmatlan site-okat azonosítottak phishing-oldalként. A tanulmány szerzői szerint a két probléma közel egyformán súlyos, mert a sok hamis riasztás miatt a felhasználó egy idő után figyelemre sem méltatja azokat még akkor sem, ha böngészés közben valóban veszélyes területre tévedt.

A kutatás készítői összességében arra a következtetésre jutottak, hogy akármilyen phishing-szűrőt is választ a felhasználó, továbbra is nagy körültekintéssel kell böngésznie, mivel egyetlen szoftver sem tudja teljes bizonyossággal kiszűrni az ártó szándékú oldalakat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.