Szerző: Ady Krisztián

2006. november 9. 13:47

Hamarosan térbeli menüket irányíthatunk a televíziókon?

Hamarosan nem csak az Európában decemberben piacra kerülő Wii játékkonzol speciális, mozgásérzékelőket tartalmazó nuncsakujával hadonászhatunk a televízió képernyője előtt, hanem magát a televíziót is hasonló távirányítóval kezelhetjük. A Hillcrest Labs fejlesztése, a Loop távirányító egy teljesen újszerű megközelítése a hosszú ideje érintetlenül hagyott szórakoztatóelektronikai menüfelületek kezelésének.

[HWSW] Hamarosan nem csak az Európában decemberben piacra kerülő Wii játékkonzol speciális, mozgásérzékelőket tartalmazó nuncsakujával hadonászhatunk a televízió képernyője előtt, hanem magát a televíziót is hasonló távirányítóval kezelhetjük. A Hillcrest Labs fejlesztése, a "Loop" távirányító egy teljesen újszerű megközelítése a hosszú ideje érintetlenül hagyott szórakoztatóelektronikai menüfelületek kezelésének.

A Loop piaci megjelenése rádasául már igen gyorsan bekövetkezhet: a News.com cikke szerint legalább egy jelentkező már akad, aki jövő év elején ilyen távirányítót helyez a kezünkbe. A gyűrű alakú, csupán két gombot és egy görgetőt tartalmazó távirányító gyerekjátéknak tűnhet napjaink sok-sok gombos távirányítószörnyetegei mellett, mégis sokkal egyszerűbbé -- és nem utolsósorban érdekesebbé -- teheti a készülékek vezérlését, például legyen az egy beépített merevlemezzel rendelkező televízió menürendszere.

A Loopot kézünkbe fogva a készülék kezünk minden apró rezdülését regisztrálja, mozduljon az bármerre a három dimenzióban. A távirányítóhoz természetesen hasonló, adott esetben akár háromdimenziós felület is tartozhat a szórakoztatóelektronikai készüléken, így elegendő lesz csupán rámutatni a "felvett videók" ikonra és kattintani egyett, ahelyett, hogy gombok sorozatát nyomkodnánk végig a bonyolultabbnál bonyolultabb felületeken. A készülékkel kezdetben a készülékek "kurzorát" mozgathatjuk majd a menüben.

Spontaneous Navigation

A készülékben alkalmazott technológiát a Rockville-i Hillcrest Labs fejlesztette ki, melyet 2001-ben alapítottak. Bár a céget számos vállalat és a New Enterprise Associates is támogatta, a cég csak most kötötte meg megállapodásait az első, egyelőre nevükön nem nevezett szórakoztatóelektronikai gyártókkal. Ezek között a Hillcrest szerint számos nagy piaci szereplő is megtalálható, melyek saját távirányítóikkal fognak majd piacra lépni, ezekben a vállalat technológiáját használják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról