:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 2. 11:34

Megjött a Dell első AMD-alapú notebookja

A Dell csendben megkezdte AMD processzoros első noteszgépének forgalmazását, az Inspirion 1501-es modell Sempron vagy Turion lapkákkal rendelhető -- akár Magyarországon is.

[HWSW] A Dell csendben megkezdte AMD processzoros első noteszgépének forgalmazását, az Inspirion 1501-es modell Sempron vagy Turion lapkákkal rendelhető -- akár Magyarországon is.

A 15,4 hüvelykes szélesvásznú kijelzővel szerelt Dell Inspiron 1501 az első olyan notebook a vállalat történetében, amelyet nem Intel processzorral szereltek. Amint arról beszámoltunk, a Dell még a nyáron jelentette be, hogy AMD-alapú rendszereket is felvesz a kínálatába, az első ilyen asztali gépek még szeptemerben debütáltak, az opteronos szerverek pedig a múlt heti Oracle OpenWorldön mutatkoztak be.

A kedvező árú AMD processzoros PC-k elsősorban az otthoni felhasználók körében népszerűek, az Egyesült Államok kiskereskedelmi piacán eladott számítógépek közel fele AMD processzoros. Piaci elemzők rámutatnak, a HP AMD-alapú konfigurációinak sikere számottevően járult hozzá ahhoz, hogy a vállalat a legutóbbi negyedévben visszavette a PC-piac vezető pozícióját a három éven át töretlenül uralkodó Delltől. Azzal, hogy a Dell is felvette a kínálatába az AMD-alapú konfigurációkat, kiskereskedelmi eladásai valószínűleg új lendületet kapnak, kiváltképp az ünnepi szezon előtt.

A most megjelent Inspiron 1501 noteszgép Sempron, Turion vagy akár Turion X2 processzorral is rendelhető, a számítógép integrált grafikus magot tartalmazó ATI Radeon Xpress X1150 chipkészletre épül, a vevő igényei szerint akár 2 gigabájt memória, DVD-íróval és 80 gigabájtos merevlemezzel is kérhető. Az alapmodell az Egyesült Államokban 549 dollárba, azaz mintegy 112 ezer forint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.