Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 5. 11:06

Kizárja a kalózokat a Windows Vista

A Windows Vista egyszerűen kizárja azokat a felhasználókat, akik nem legálisan jutottak a termékhez -- közölte a Microsoft. Az operációs rendszer telepítése után 30 nap áll rendelkezésre az aktivációhoz, aki ezt nem teszi meg, csak korlátozott képességekkel használhatja a szoftvert, kizárólag a webböngészőt futtathatja, és azt is csupán egy óráig, ezt követően a Vista automatikusan kijelentkezteti a felhasználót.

[HWSW] A Windows Vista egyszerűen kizárja azokat a felhasználókat, akik nem legálisan jutottak a termékhez -- közölte a Microsoft. Az operációs rendszer telepítése után 30 nap áll rendelkezésre az aktivációhoz, aki ezt nem teszi meg, csak korlátozott képességekkel használhatja a szoftvert, kizárólag a webböngészőt futtathatja, és azt is csupán egy óráig, ezt követően a Vista automatikusan kijelentkezteti a felhasználót.

Kalózok kizárva!

A Microsoft a korábbiaknál szigorúbb "kalózellenes" taktikákat vet be az illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében. A "Software Protection Platform" kezdeményezés számos jövőbeli Microsoft-szoftver része lesz, elsőként azonban a Vistában, valamint a Longhorn Serverben találkozhatunk majd vele -- közölte Cori Hartje, a Windows Genuine Software Initiative igazgatója.

A remondiak elsőként a Windows XP-ben vezettek be intézkedéseket a szoftvert illegálisan használók ellen. A Windows Genuine Advantege kezdeményezés egyrészt ingyenes szoftverekhez juttatta a legális felhasználókat, másrészt lehetetlenné tette frissítések, extrák (pl. DirectX, Media Player 11, Internet Explorer 7) letöltését a kalózváltozatokhoz, egyedül a kritikus hibajavítások települtek az ilyen gépekre. A vállalat most bekeményített: a Vista-felhasználók sorozatban kapják majd az aktivációra figyelmeztető üzeneteket, amennyiben 30 nap elteltével sem aktiválják a szoftvert, a Vista csak korlátozott képességekkel működik tovább.

Redmond még az aktivációt követően is rendszeresen ellenőrzi majd a Vista eredetiségét, amikor a felhasználó valamilyen frissítést vagy új komponenst tölt le. Amennyiben a licenckulcsot illegálisnak találják, a felhasználónak újabb 30 napja lesz arra, hogy egy jogtiszta kulccsal ismét aktiválja operációs rendszerét. Ezen időszak alatt nem fog működni a kémprogramok ellen védő Windows Defender, az Aero felhasználói interfész 3D grafikai elemei, valamint az USB-kulcs segítségével a rendszer teljesítményét növelő ReadyBoost szolgáltatás, a képernyő jobb alsó sarkában pedig felirat figyelmezteti a felhasználót, hogy az általa használt Windows-példány nem eredeti.

Mennyiségi licenckulcs helyett

A két éve elindított Windows Genunine Advantage program keretén belül idén júliusig a Microsoft 300 millió Windows XP eredetiségét ellenőrizte, amelyek közül mintegy 60 millió bizonyult kalózváltozatnak. Ezek jelentős része, 48 millió egyértelműen hamis termékkulcsot, vállalatoknak, iskoláknak és egyéb szervezeteknek kiadott mennyiségi licencet használt a telepítés során. Ebbe a hibába nem szeretne újra beleesni a redmondi óriás, így a Vista esetében már nem adnak ki ilyen kulcsokat.

Hartje elmondta, a Vista esetében két különféle típusú vállalati termékkulcs lesz majd. A 25-nél kevesebb licencet vásárló cégek számára készített ún. "Multiple Activation Key" (MAK) segítségével a Vista feltelepíthető bármilyen PC-re, azonban ezt később az interneten keresztül aktiválni kell, ugyanúgy, mint az otthoni felhasználók számára. Lényeges különbség azonban, hogy egy ilyen kulccsal több -- de korlátozott számú -- gépen is használható a Vista.

A 25-nél több PC-vel rendelkező ügyfelek számára ajánlott "Key Management Service" (KMS) szolgáltatás segítségével a vállalatok akár maguk is elvégezhetik az aktiválást, amennyiben telepítenek egy ilyen szervert a céges hálózatra. Az aktiválást azonban 180 naponta legalább egyszer el kell végezni, a Microsoft így biztosítja, hogy a szervezettől kikerült kulcs egy idő után használhatatlanná váljon az illetéktelenek számára.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.