Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 20. 13:29

Rebootol az SGI

[Associated Press/CNET News/Mercury News] A valaha sokkal szebb időket is megélt Silicon Graphics (SGI) tegnap tudatta a nyilvánossággal, hogy a csődbíróság elfogadta átszervezési tervét, amely segítségével a vállalat hamarosan, akár már októberben kilábalhat a csődhelyzetből. A társaság jelenlegi vezére, Dennis McKenna úgy fogalmazott: Ez a vállalat újraindítása.

[Associated Press/CNET News/Mercury News] A valaha sokkal szebb időket is megélt Silicon Graphics (SGI) tegnap tudatta a nyilvánossággal, hogy a csődbíróság elfogadta átszervezési tervét, amely segítségével a vállalat hamarosan, akár már októberben kilábalhat a csődhelyzetből. A társaság jelenlegi vezére, Dennis McKenna úgy fogalmazott: "Ez a vállalat újraindítása".

Új stratégia

Az új vezetőséget és igazgatótanácsot kapó SGI komoly leépítéseket hajtott végre, így az év eleji 2200 fős létszám mára 1600 körülire zsugorodott, az elbocsátásoktól évi 150 millió dolláros megtakarítást várnak. A korábbi hitelezőkkel való megegyezésen kívül a társaság további forrásokhoz jutott a Morgan Stanley és a General Electric Capital révén, előbbi egy 85 millió dolláros hitelt, utóbb egy 30 milliós hitelkeretet bocsátott rendelkezésre. Az SGI ezt hiteltörlesztésekre és a mindennapi tevékenység finanszírozására fogja fordítani.

Az SGI egyúttal megkezdi új stratégiájának végrehajtását. A vállalat igyekszik a hagyományosnak tekintett kormányzati, tudományos és technikai piacain túl terjeszkedni, így például ügyfeleket szerezni a nagyvállalati adatbázisok és adatbányászat terén, ahol teljesítményéhez mérten költséghatékony termékei igencsak ütőképesnek bizonyulhatnak például a Fujitsu, a HP, az IBM vagy a Sun megoldásaival szemben. A nagyvállalalatok adatbázis-alapú üzleti alkalmazásainak memóriaigénye egyre növekszik, mára nem ritka a több száz gigabájtos, vagy akár terabájtos méret, melyet egyben kell kezelni.

Ezzel párhuzamosan a cég az Itanium-alapú gépei mellett xeonos szervereket is bemutatott, amivel lényegesen versenyképesebbé teheti ajánlatait az egyes ügyletekért vívott versenyben, gyakorlatilag minden szegmensben. Sok esetben ugyanis a leginkább megfelelő infrastruktúra nem homogén, hanem keverten alkalmaz drága, de nagy teljesítményű, valamint költséghatékony építőelemeket, azaz x86-os gépeket is. A Woodcrest-magos Xeonokkal szerelt Altix XE gépek továbbá lehetővé teszik, hogy az SGI kivegye részét az x86-os klaszterek tudományos és műszaki feladatok futtatása terén mutatott sikeréből.

A megújult termékportfolión túlmenően az SGI igyekszik erősíteni szolgáltatási oldalát is. A felhalmozott számítástechnikai szaktudásra alapozva a cég emberei a vállalatok tanácsadóivá léphetnek elő, akik segítenek a rendszerek felépítésében, karbantartásában, vagy az adatfeldolgozás, -tárolás és -elemzés során fellépő problémák megoldásában. Ez a recept hasonlít az IBM-ére, amely hasonló módon tett szert hatalmas szolgáltatási üzletágára.

Látszólag paradox módon az új termékek és piacok a fókusz növelését is jelentik egyben: az SGI ezentúl szinte kizárólag a szerverekre és az adattárolásra koncentrál. A valaha a gépei által produkált vizuális effektekről híressé vált vállalat mára gyakorlatilag teljesen elvesztette vizualizációs piacait. Ennek megfelelően a cég kizárólag az SGI márkanevet alkalmazza termékeivel kapcsolatban. A sors iróniája, hogy a cég volt alkalmazottai közül ma már sokan valamelyik grafikus céget erősítik, a PC-s 3D grafikai forradalmat lényegében ezek az emberek robbantották ki -- ami nem kis mértékben járult hozzá az SGI vesztéhez.

Hullócsillag

Az Silicon Graphics egykor csillagként tündöklött az IT-ipar egén, a cég neve szinoníma volt a csúcstechnológiára. A valaha több mint évi 3 milliárdos forgalom és százmilliós nyereségesség azonban drasztikus hirtelenséggel fordult át szenvedésbe és veszteségekbe. Az olcsó PC-alapú tömegtermékek kikezdték először a vállalat haszonrését, majd a forgalom is villámgyorsan apadni kezdett.

Az 1982-ben alapított vállalat igyekezett reagálni, például a saját fejlesztésú MIPS-gépei mellett Intel-alap munkaállomásokat, később szervereket mutatott be, a saját IRIX operációs rendszerrel szemben áttért a Linux használatára, de a lépések elégtelennek bizonyultak. Az utóbbi több mint 6 év során a cég 1,7 milliárd dollárt vesztett, éves forgama tavaly 15 százalékkal 730 millióra zsugorodott, miközben működési vesztesége másfélszeresére, közel 100 millió dollárra rúgott.

A cég papírjait kivezették a tőzsdéről, mivel tartósan 1 dollár alá estek, ma pedig centekért adják-veszik a tőzsdén kívüli (Over The Counter, OTC) piacon, így a Silicon Graphics kapitalizációja ma mindössze 6,2 millió dollár. A vállalat olyan nehéz anyagi helyzetbe került, hogy korábbi székházát a Google megvette, míg maga egy kisebb, olcsóbb épületbe költözött.

A legutolsó csapást az eredetileg tavaly év vége előtt bemutatásra kerülő Montecito kódnéven ismert Intel Itanium 2 csúszása, és órajelének 25 százalékkal való csökkentése mérte a vállalatra. Ezzel nemcsak rengeteg ügyletének teljesítése (így az árbevétel realizálása) szenvedett halasztást, hanem sok ügyfél egy rivális ajánlat mellett döntött emiatt, mivel nyilvánvalóan nem mindenki hajlandó akár több mint fél évet várni egy új gépre. Ráadásul "A vevők bizonytalanok voltak az Intelnek az Itanium termékvonal iránti elkötelezetsségével kapcsolatban" -- mondta el McKenna, aki januárban került a cég élére, hogy gatyába rázza végre.

Hosszas kínlódást, és sűrű vezetőségváltást követően az SGI májusban végül csődvélemhez folyamodott, hogy meg tudjon egyezni hitelezőivel, és lélegzetvételhez jussson a cég mindennapi működésének finanszírozásában is. Ennek részeként a csődbíróság felügyelete alatt folytathatta tevékenységét, miközben egyeztetéseket folytatott a különféle hitelezőkkel a vállalat talpraállításáról, és a hitelek egy részének elengedéséről és a visszafizetések átütemezéséről. Ennek a négy hónapos "vészüzemmódnak" az eredménye a mai bejelentés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról