Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 2. 12:13

Elég kiforrott-e már a Xen a nagyvállalati használathoz?

Meglepő kijelentésre ragadtatta magát a Red Hat egyik tisztségviselője, aki szerint a Xen virtualizációs platform még nem érett meg a nagyvállalati bevezetésre. A rivális Novell legújabb vállalati disztribúciójában, a SUSE Linux Enterprise Server 10-ben a Xen 3.0 az egyik legfontosabb újdonság, a cég szerint tehát a Xen elég kiforrott ahhoz, hogy nagyvállalatok is használják.

[HWSW] Meglepő kijelentésre ragadtatta magát a Red Hat egyik tisztségviselője, aki szerint a Xen virtualizációs platform még nem érett meg a nagyvállalati bevezetésre. A rivális Novell legújabb vállalati disztribúciójában, a SUSE Linux Enterprise Server 10-ben a Xen 3.0 az egyik legfontosabb újdonság, a cég szerint tehát a Xen elég kiforrott ahhoz, hogy nagyvállalatok is használják.

Nem elég stabil a Xen?

Alex Pinchev, a Red Hat alelnöke a ZDNet Australiának elmondta, a Xen egyelőre nem elég stabil ahhoz, hogy nagyvállalati környezetben is bevethető legyen. Pinchev szerint a vállalat több millió dollárt költött a Xen tesztelésére és világszerte sokszáz ügyfele használja tesztkörnyezetben a szoftvert. "Még nem érezzük a Xent elég stabilnak a banki, távközlési vagy egyéb nagyvállalati ügyfélkör részére, és egészen addig nem is adjuk ki, amíg ez meg nem változik" -- mondta Pinchev. A Red Hat vállalati Linux-disztribúciójának, az Enterprise Linux 4-nek nak egyelőre nem része a Xen, a decemberben érkező új, 5-ös verzióba azonban alighanem belekerül majd.

A Red Hat azonban más úton jár majd, mint a Novell. A vezető Linux-disztribútor ugyanis egy komplett virtualizációs eszközkészlet részeként adja ki a Xent, amelyet tárolóeszközök virtualizációjára szolgáló megoldások mellett menedzsment-termékek is kiegészítenek. Abban ugyanis a Red Hat egyetért a vállalati infrastruktúra-piac többi szereplőjével, hogy az ügyfelek körében elképesztő igény mutatkozik a virtualizációs megoldások iránt, amelyek révén növelhető a szerverek kihasználtsága, így a hatékonyságuk is, miközben a fajlagos költségek csökkennek.

Vagy mégis?

"Meglepőnek bizonyult számunka a Red Hat bejelentése, mely szerint a Xen virtualizációs technológiát egyelőre nem tartja elég stabilnak ahhoz, hogy nagyvállalati környezetben is bevezethető legyen" -- mondta lapunknak Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország vezető rendszermérnöke. "A 2006. július 17-én bejelentett Novell SUSE Linux Enterprise 10 platform mind technológiai szempontból, mind ügyfeleink visszajelzései alapján ezt cáfolja. Úgy látszik, a SUSE fejlődési üteme gyorsabb mint a versenytársaké."

Melyiket szeressem?
A linuxos világ továbbra is megosztott abban a tekintetben, melyik virtualizációs technológia, a Xen vagy a VMware mellett tegye le a voksát. Kezdetben úgy tűnt, a Xen a Linux-kernel része lesz, most azonban egyre távolabbinak tűnik ez az eshetőség, a fejlesztők inkább abba az irányba haladnak, hogy a Linux tetszőleges hypervisoron (virtualizációs köztesrétegen) futtatható legyen.

A nagyobb szoftvercégek -- köztük például az IBM és az Oracle -- eközben lázasan sürgetik egy szabványos virtualizációs interfész létrehozását, szerintük ugyanis a közösségen belüli ellentétek és a széthúzás csak elriasztják a vevőket, ezáltal kitolják a virtualizált környezetek bevezetését.
Hargitai a HWSW megkeresésére elmondta, a Novell intenzíven tesztelte a Xen technológiát, és ez a komponens is kiállta a vállalat speciális minőségbiztosítási teszjeit. "Először az openSUSE közösségi projekt során alkalmaztuk a még bétaverziójú Xen technológiát, az itteni tesztek során a legnagyobb hiányosságot a nehéz felügyelhetőség jelentette. Ennek megfelelően a Xent speciális beépülő modulok révén integráltuk a Novell YaST nevű felügyeleti felületével és az így kiegészült virtualizációs rendszert már a SUSE Linux Enterprise 10 részeként valóban bátran ajánljuk ügyfeleinknek" -- mondta Hargitai.

"Egyelőre még csak SUSE Linux Enterprise Servert lehet futtatni virtuális gépként Xen környezetben, de az a környezet a Novell fejlesztőmunkájanak köszönhetően már most stabil és jól használható. A Support Pack 1 megjelenésével tervezzük további platformok támogatását" -- tette hozzá a Novell Magyarország rendszermérnöke. "A Novell az Enterprise termékcsaláddal egy kiforrott, nagyvállalati használatra optimalizált megoldást mutatott be a nagyközönségnek. A Novell ezekhez a termékekhez 24 órás hivatalos terméktámogatást biztosít, ezért fel sem merül annak a lehetősége, hogy nem vezethetőek be nagyvállalati környezetben" -- vélekedett Hargitai.

Asztalon is előny a Linuxnál

A red hates Pinchev szerint a Windows Vista megjelenésének folyamatos csúszása óriási lehetőség a Linux-szállítók számára, hogy termékeikkel a szerverek után a vállalati asztali gépeket is meghódítsák. A Red Hat vezetőjének véleménye, hogy Európa és a Távol-Kelet mellett hamarosan az amerikai kormányzatok és vállalatok is komolyan érdeklődni kezdenek a Linux iránt. "Jelenleg is tárgyalunk egy nagy pénzintézettel, amely 100 ezer asztali gépét akarja Linuxra átállítani" -- mondta Pinchev, aki szerint a Red Hatnek már van 50 ezer asztali gépet üzemeltető vállalati ügyfele is, bár a nevét nem árulta el.

Szittya Tamás, a Novell Magyarország vezetője szerint a vállalati asztali gépekhez szabott SUSE Linux Enterprise Desktop 10 nagy sikerre számíthat itthon, hiszen a hazai szakmai közönség már a bétaváltozatokat is nagy lelkesedéssel fogadta. "Legújabb kliensoldali megoldásunk, a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 nagyon intezív érdeklődést váltott ki" -- mondta Hargitai Zsolt. "Külön kiemelném, hogy olyan vállalatok és intézmények keresik ezt a megoldást, akik korábban sem a Novellel sem a Linuxszal nem álltak kapcsolatban. A Novell pont ettől a terméktől várja az áttörést, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ez a várakozás megalapozott."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról