Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 25. 09:44

Izmosodnak az IBM felső kategóriás UNIX-szerverei

Az IBM augusztus közepétől a felső kategóriás UNIX-szervereit is Power5+ processzorokkal szállítja, a 16 processzoros System p5-590 és a 32 processzoros System p5-595 kiszolgálókban 2,3 GHz-es lapkák teljesítenek majd szolgálatot. Az új processzornak köszönhetően a rendszerek teljesítménye mintegy 30 százalékkal emelkedik majd -- véli Karl Freund, az IBM System p szerverekért felelős vezetője.

[HWSW] Az IBM augusztus közepétől a felső kategóriás UNIX-szervereit is Power5+ processzorokkal szállítja, a 16 processzoros System p5-590 és a 32 processzoros System p5-595 kiszolgálókban 2,3 GHz-es lapkák teljesítenek majd szolgálatot. Az új processzornak köszönhetően a rendszerek teljesítménye mintegy 30 százalékkal emelkedik majd -- véli Karl Freund, az IBM System p szerverekért felelős vezetője.

A Power5+ nem más, mint a Power5 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott, magasabb órajelű változata. Az órajel növelése az előző generációhoz képest azonban gyártástechnológiai gondok miatt csak most történhetett meg. Korábban a Power5+ lapkák leggyorsabb változatai 1,9 GHz-en üzemeltek, épp ezen az órajelen fejezte be pályafutását a Power5. A Power5+ -- elődjéhez hasonlóan -- egy lapkán két processzormagot tartalmaz és támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így a két processzormag összesen négy utasításszál párhuzamos végrehajtására képes.

Rekorder

Hogy a megnövekedett órajelű processzorok mire képesek, azt jól példázza az IBM System p5-595 új rekorderedménye a TPC-C tesztben. A ma várható bejelentés szerint a tranzakciókezelési tesztben a 32 processzoros, 64 processzormagot tartalmazó és párhuzamosan 128 utasítátszál végrehajtására képes szerver percenként 4,016 millió tranzakció feldolgozására volt képes, ami 25 százalékkal múlja felül a korábbi legjobb eredményt, amelyet egy 1,9 GHz-es Power5 processzorokkal szerelt System p5-595 állított fel még 2004 végén.

A TPC-C teszteredmények rangsorában a legjobb, nem az IBM által felállított eredmény a harmadik helyen álló HP Superdome-é, a percenként 1,2 millió tranzakciós eredményt azonban még egy 1,6 GHz-es Itanium 2 processzorokkal szerelt rendszer produkálta. Azóta az Intel piacra dobta az Itanium 2 legújabb, Montecito kódnevű változatát, amely már két magot tartalmaz és magonként két utasításszál végrehajtására képes, ezzel egy 64 processzoros Superdome kapacitása 256 párhuzamos utasításszálra emelkedik. Montecitóval készült TPC-C teszteredményt azonban eddig nem publikált a HP. A Montecito-alapú HP szerverek várhatóan az ősztől lesznek kaphatók.

Power6-ra készen

Az új Power5+ processzorokkal végre az IBM ügyfelei is belekóstolhatnak a más gyártók által már régóta kínált bővítési lehetőségnek. Az új rendszereket ugyanis már nem kell egy-az-egyben kicserélni, ha a vevő újabb, nagyobb teljesítményű chipeket szeretne vásárolni, az új System p5-570, p5-590 és p5-595 alkalmaz lesz a 2007-ben érkező Power6 processzorok fogadására is. Ezzel az IBM kihúzza a piaci ellenfelek értékesítésért felelős munkatársainak egyik méregfogát, akik joggal kritizálták az IBM-et azért, mert szervereit nem lehetett bővíteni.

A Power5 és a Power5+ lényegében egy feltuningolt Power4, a következő változat azonban a hírek szerint egészen más lesz. A 2006 vége felé, vagy 2007-ben megjelenő Power6 rendkívül magas órajeltartományban működik majd, valószínűleg kettő, a jelenlegieknél gyengébb magot alkalmazva. A 65 nanométeres chip egyes változatai akár 5 gigahertzes órajel fölé is mehetnek majd. Az IBM kínálatában az x86-alapú gépeket leszámítva minden más, vagyis az iSeries (AS/400), a pSeries (UNIX) és zSeries (mainframe) szervercsaládok is erre a processzorra fognak épülni.

Magyarországon is kelendő lehet

"Magyarországon a UNIX-piac bevételeinek jelentős részét még mindig a high-end szerverek adják, a hazai piacon továbbra is nagy a kereslet a csúcskategóriás rendszerek iránt, jellemzően üzleti kritikus környezetekbe, bankok core-banking rendszeréhez, telekommunikációs cégek számlázási, ügyviteli rendszeréhez, kormányzati ügyfelek központi adatbázisaihoz, vagy nagyobb iparvállalatok ügyviteli, döntéstámogató, termelési rendszereihez" -- mondta a hír kapcsán lapunknak Taál János, az IBM System p rendszerekért felelős vezetője.

"Azon cégek számára, melyek üzleti tervében szerepel egy komolyabb informatikai beruházás, és nem tudják megvárni a Power6 megjelenését, az új Power5+, az ár és teljesítmény viszonyában ma a piac legjobb high-end ajánlata" -- fűzte hozzá Taál. "Az egy processzorra jutó tranzakciós teljesítmény miatt a kis és közepes Oracle-környezetekben is nagyon népszerűek a System p szerverek."

Új virtualizációs megoldás

A Power5+ processzorokkal kapcsolatos bejelentéssel egyidőben az IBM közölte, hogy a CIMS Labs 2005-ös felvásárlásával megszerzett virtualizációs technológiát elérhetővé teszi UNIX-szerverein. A Tivoli Usage and Accounting Manager néven érkező megoldás lehetővé teszi az adminisztrátorok számára hogy pontosan nyomon kövessék az egyes alkalmazások által felhasznált processzoridő, memória és háttértár-kapacitás mennyiségét, ezáltal jobban tervezhetővé válnak az erőforrások és javítható a rendszerek kihasználtsága. Ez elsősorban virtualizációs, konszolidációs környezetben lehet hasznos, ahol akár egy napon belül is többször változik az egyes alkalmazásokhoz rendelt erőforrás-mennyiség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról