Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 23. 15:09

Rajtra kész a vezeték nélküli USB

Az első vezérlőchipek kereskedelmi próbagyártása már javában zajlik, a meghajtóprogramokat és más szoftvereket pedig most minősíttetik a gyártók, a Wireless USB készen áll arra, hogy meghódítsa a piacot.

[HWSW] Az első vezérlőchipek kereskedelmi próbagyártása már javában zajlik, a meghajtóprogramokat és más szoftvereket pedig most minősíttetik a gyártók, a Wireless USB készen áll arra, hogy meghódítsa a piacot.

Vezeték nélküli asztal

Az első WUSB-eszközök várhatóan az év végén kerülnek a boltokba. Jövőre csupán 11 millió WUSB-eszköz eladására számít Jeff Ravencraft, a USB Implementer's Forum vezetője, de 2010-ben már 300 millió ilyen periféria kerülhet a felhasználókhoz -- hangzott el a kaliforniai San Joséban rendezett Certified WUSB konferencián, ahol sikerrel zajlottak az első interoperábilitási tesztek is, az eltérő gyártók chipjei gond nélkül tudtak együttműködni egymással és a Microsoft Windows XP-t futtató PC-kkel.

A Wireless USB pont az, aminek hangzik, villámgyors vezeték nélküli kapcsolat a perifériák között, szükségtelenné téve a kábeleket a PC, a billentyűzet, az egér, a nyomtatók, a digitális fényképezőgépek, a külső meghajtók és sok más eszköz között. A sors furcsa fintora, hogy az első PC-s vezeték nélküli USB adapterek minden bizonnyal hagyományos USB-s kivitelben lesznek kaphatók. Egy ilyen Wireless USB hubhoz az USB-hez hasonlóan 127 különböző eszközhöz kapcsolódhat egyidejűleg, a biztonságos kapcsolódást és átvitelt a jelenlegi specifikáció szerint vagy vezetékes megoldással kell előzőleg bekonfigurálni -- ahogyan ezt a WLAN-t támogató eszközök többségénél ma meg kell tenni --, vagy a készüléken beállított kódot kell majd megadni a két eszköz "párosításához".

A Wireless USB elméletileg ugyanúgy 480 megabit/s-os csúcssebességet ígér a készülékek 3 méteres körzetében, mint az USB2.0 kommunikációs szabvány. A távolság növekedésével drasztikusan csökken majd az elérhető adatátviteli sebesség is, mint a Bluetooth és WLAN-hálózatoknál, 10 méteres távolságban lévő eszközök már "csak" 110 megabit/s-os sebességre lesznek képesek. A technológia továbbfejlesztésével a mérnökök szerint akár az 1 gigabit/s-os sebesség elérése sem lehetetlen.

Rajtra kész

A Wireless USB a rádióspektrum 3,1-10,6 GHz-es tartományát használja majd az adatok átvitelére, mely az eddig használt 2,4 GHz-es tartományban működő eszközöket, Bluetooth és Wi-Fi kommunikációt nem zavarja majd. Az UWB (ultra wide band) rádiótechnológia alacsony energiájú jelekkel dolgozik, s ez adja a Wireless USB egyik hatalmas előnyét is a WLAN-nal vagy a Bluetooth-szal szemben -- a WUSB elméletileg fele annyi energiát fogyaszt, mint a Wi-Fi-vezérlők, mely az akkumulátoros eszközök esetében rendkívül kedvező tulajdonságnak számít.

Stephen Wood, a WiMedia Alliance elnöke a konferencián elmondta, az egyik legnagyobb kihívás a WUSB előtt a megfelelő frekvenciasávok használatának engedélyeztetése, azonban az ezzel kapcsolatos egyeztetések világszerte jól haladnak. Az Egyesült Államok hatóságai már megtették a szükéges lépéseket, Japánban, Kanadában, Koreában és Európában pedig 2006 második felében születhetnek meg a megfelelő döntések, így mire a WUSB-eszközök megjelennek a boltokban, már világszerte szabványosak lesznek -- mondta Wood.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról