Szerző: Bizó Dániel

2006. március 8. 14:48

Irányt vált és leépít a Silicon Graphics

[SGI/HWSW] Nem sokáig teketóriázott a valaha szebb időket megélt SGI újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója, Dennis McKenna: a vállalat munkaerejének 12 százalékát, 250 embert ereszt útnak annak a költségcsökkentési és strukturális átalakításnak a jegyében, melynek célja a pénzügyi helyzet stabilizálása.

[SGI/HWSW] Nem sokáig teketóriázott a valaha szebb időket megélt SGI újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója, Dennis McKenna: a vállalat munkaerejének 12 százalékát, 250 embert ereszt útnak annak a költségcsökkentési és strukturális átalakításnak a jegyében, melynek célja a pénzügyi helyzet stabilizálása.

Nyakkendősök lemészárlása

A következő hónapok során mintegy 20 millió dollárba kerülő elbocsátásoktól és az átalakítástól éves szinten 150 millió dollár megtakarítást remél a vállalat vezetősége. McKenna nem csak egyszerűen karcsúsítást akar keresztülvinni, hanem olyan új munkakultúrát meghonosítani, amelynek jellemzői az elosztott, kollaboratív vezetés, a rugalmasság és az elszámoltathatóság.

Az SGI továbbá konszolidálni fogja termékportfólióját, ami pletykák szerint akár egyes területek elhagyását is jelentheti. McKenna szerint úgy kell összpontosítaniuk a végrehajtásra, mint a lézer. A vállalat a folyamatosan olvadó forgalmának trendjére kell fordítania a figyelmét, és új bevételi források után kutatnia.

Ennek részeként az SGI láthatóan stratégiai irányváltáson is keresztülmegy, és megkísérel belépni az üzleti szerverek és tárolómegoldások területére, ezen belül is főként a középkategóriára koncentrál, ahol már igény mutatkozik skálázódó, nagy teljesítményű rendszerekre, kedvező áron. Az SGI reményei szerint kamatoztatni tudja majd a nagy-teljesítményű tudományos és műszaki számításokat végző rendszereinél szerzett tapasztalatokat ebben a szegmensben. Első lépésként az Itanium-alapú Altix szervercsalád már megkapta az SAP minősítését.

Megállítható-e a megállíthatatlan?

Az SGI valaha több milliárd dollárt forgalmazó üstökösként szárnyalt a 90-es években, ahol az igények nagy részét egyedi megoldásokkal lehetett csak lefedni. Mára ezek a "nagy problémák" eltűntek, az igényeket a sokszereplős, horizontális felépítésű számítástechnikai iparág kvázi szabványos alkotóelemekkel ki tudja szolgálni -- alacsonyabb költség mellett. Így például ma a grafikai munkaállomások piaca, mint a vállalat egyik korábbi erőssége, teljesen PC-alapokra helyeződött át.


"Megoldjuk a világ legnehezebb problémáit" -- a régi szép időket idéző küldetés

Az a terület, melyet kizárólag egyedi, speciális szaktudással lehet csak kielégíteni, egyre szűkül, így az SGI alapvető kompetenciája vált egyre értéktelenebbé. A vállalat elvérzett a kényszerű átalakulása során, ahogyan teljesen saját fejlesztésű termékeiről lassan, de átállt a nyíltan hozzáférhető elemekből (mint az Intel processzorok vagy a Linux operációs rendszer), felépített megoldásokig.

A valaha több mint 3 milliárd dollárt forgalmazó vállalat mára 730 millió dollárra zsugorodott, évről évre megállíthatatlan olvad a rendkívüli verseny hevében. McKenna feladata nem más, mint megállítsa ez a folyamatot. Az SGI depressziós árfolyama miatt tőzsdéről is kivezetett vállalat papírjainak árfolyama 13 százalékot ugrott a vezér bejelentésére, pozitív lépésnek értékelve az átalakításokat.

A webes fórumokon olvasható vélemények alapján az átalakítás elsősorban a vezetőségi rétegeket érintette, és mérnökök csapatai gyakorlatilag érintetlenül maradtak. További bizakodásra okot adó jel, hogy egy SGI-mérnök szerint a műszaki gárda régóta most bízik meg igazán a vezetésben, és sorakozik fel egy emberként az új vezér mögé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról