Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 24. 11:30

Új energiatakarékos processzorcsalád a láthatáron

[News.com/HWSW] A kaliforniai P.A. Semi vállalat nagyratörő tervei szerint hamarosan olyan 64 bites processzort mutat be, amely két maggal rendelkezik, 2 GHz-en működik, maximális fogyasztása mégis mindössze 25 watt. A PWRficient processzorok alapja az IBM által kifejlesztett Power architektúra, a P.A. Semi ezt licencelte saját chipjéhez.

[News.com/HWSW] A kaliforniai P.A. Semi vállalat nagyratörő tervei szerint hamarosan olyan 64 bites processzort mutat be, amely két maggal rendelkezik, 2 GHz-en működik, maximális fogyasztása mégis mindössze 25 watt. A PWRficient processzorok alapja az IBM által kifejlesztett Power architektúra, a P.A. Semi ezt licencelte saját chipjéhez.

Cél: alacsony fogyasztás

A P.A. Semi nem véletlenül célozta meg az alacsony fogyasztású chipek fejlesztését, az energiafelhasználással kapcsolatos problémák -- legyen szó akár a hőtermelésről, akár az energiaköltségekről -- ugyanis ma az első számú kihívást jelentik a félvezetőgyártók számára. Dan Dobberpuhl elnök-vezérigazgató elmondása szerint egy 4 ezer processzoros rendszer esetében a PWRficient használatával három év alatt több mint 3 millió dollár költséget lehet megtakarítani a villanyszámlán, egy hasonló méretű, Xeonokból vagy Opteronokból álló összeállításhoz képest.

A vállalat állítása szerint a PWRficient család tervezésének a kezdetektől fogva az alacsony fogyasztást és a lehető legjobb fogyasztás-teljesítmény arányt tartották szem előtt. Iparági szakértők szerint a P.A. Semi ígéretei mindenképpen figyelemre méltóak, azonban a chipek megjelenéséig még legalább két évnek kell eltelnie, így nehéz lenne megmondani, hogy a PWRficient lapkák mennyire lesznek sikeresek a piacon. Amint az ismert, az utóbbi időben mind az Intel, mind az AMD termékterveiben erőteljes hangsúlyt kaptak az alacsony fogyasztású processzorok.

A P.A. Semi szerint a PWRficientet úgy tervezték, hogy az kettőnél több, akár nyolc maggal is rendelkezhessen, így sokféle területen lehet majd alkalmazni, a hálózati eszközöktől kezdve a szórakoztató készülékeken át a szerverekig. Egyelőre kevés részlet áll rendelkezésre a PWRficient lapkákról, azt azonban már most biztosan lehet tudni, hogy a chipek integrálva tartalmazzák a northbridge-et és a southbridge-et is. A P.A. Semi szerint az integráció révén hely és költség takarítható meg.

Félvezetőipari szupercsapat

A P.A. Semit a processzoriparban ismert mérnökök alapították, a vállalat elnök-vezérigazgatója Dan Dobberpuhl, aki az Alpha és StrongARM chipek vezető fejlesztőjeként tette magát ismertté. A StrongARM processzorok voltak az első olyan chipek az Intel kínálatában, amelyek tervezésénél az alacsony fogyasztást tartották szem előtt. A StrongARM-ból kialakult XScale család tagjai ma tenyérgépek és mobiltelefonok millióit működtetik.

Jim Keller alelnök szintén az Alpha tervezőcsapat tagja volt, később az AMD-hez igazolt és az Opteronon kezdett dolgozni. A cégnél dolgoznak továbbá mérnökök az Itanium és az UltraSPARC tervezőcsapatokból is. A P.A. Semi név a vállalat alapításának helyére, Palo Altóra utal, bár a cég azóta áttette székhelyét Santa Clarába, ahol többek között az Intel és a Sun főhadiszállása is megtalálható.

Rögös úton

A P.A. Semi kapcsán elkerülhetetlen a Transmeta megemlítése. A szintén kaliforniai vállalat a 90-es évek legvégén jelentette be, hogy kifejezetten alacsony fogyasztású processzorok tervezésébe fog. A Crusoe lapkák az ezredfordulót követően jelentek meg, a fogyasztási adataik valóban figyelemre méltóak voltak, azonban ezért a számítási teljesítmény tekintetében komoly kompromisszumokra kényszerült a cég. A processzorok gyártása körüli problémák miatt végül a megrendelők elfordultak a Transmetától.

A korábban veszteséget veszteségre halmozó vállalat végül idén áprilisban jelentette be, hogy elhagyja a processzorpiacot és a termékek értékesítése helyett a szellemi tulajdonából és szakértelméből kíván tőkét kovácsolni. A vállalat energiatakarékos technológiáját olyan cégek licencelik, mint a Sony, a Fujitsu és az NEC. A döntés helyesnek bizonyult, a június 30-án véget ért negyedévben a Trasmeta története során először nyereséget tudott elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról