Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 22. 11:02

Izmosodik a Google: 4 milliárd dolláros tőkebevonás

[AFP/Reuters/HWSW] Az Egyesült Államok értékpapírpiaci és tőzsdefelügyelete, a Securities and Exchange Comission (SEC) részére benyújtott dokumentumok alapján a Google tőzsdére lépésének egyéves évfordulója alkalmából mintegy 4 milliárd dollár összegű saját részvényt kíván értékesíteni a nyilvános kereskedésben.

[AFP/Reuters/HWSW] Az Egyesült Államok értékpapírpiaci és tőzsdefelügyelete, a Securities and Exchange Comission (SEC) részére benyújtott dokumentumok alapján a Google tőzsdére lépésének egyéves évfordulója alkalmából mintegy 4 milliárd dollár összegű saját részvényt kíván értékesíteni a nyilvános kereskedésben.

A 14,16 millió darab A-osztályú részvény aktuális árfolyamon 3,96 milliárd dollárt érne. Az értékesítést a Morgan Stanley, a Credit Suisse First Boston és az Allen and Co. pénzügyi vállalatok vezénylik le. A Google jelenleg a világ vezető keresője, és a legértékesebb médiavállalat is egyben, piaci kapitalizációja 77,8 milliárd dollár. A Nielsen/NetRatings netkutató vállalat MegaView Search jelentése szerint májusban a Google hajtotta végre a keresések 48 százalékát világszerte. A második helyen található Yahoo! mindössze valamivel több mint 21 százalékot kaparintott meg, a Microsoft pedig 12,4 százalékkal a harmadik helyen végzett. A részesedések stabilitást mutatnak, az év elejéhez képest lényegében nem változtak.

A Google a beadványban azt állítja, hogy a tőkebevonás a szokásos üzletmenetet szolgálja, amely magában foglalja az esetleges felvásárlások lehetőségét is. A vállalat ugyanakkor leszögezte, hogy egyelőre semmi konkrétumról nincs szó ezügyben. Elemzők szerint ekkora készpénztömeget valóban akvizíciókra lehet csak fordítani, ráadásul a cég június végén mintegy 3 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezett.

Hétmilliárd dolláros kincstárat infrastrukturális beruházások vagy kutatás-fejlesztés sem igazol, így a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a vállalat hamarosan bevásárolni indul. Egyes megfigyelők úgy vélik, a Yahoo! példáját követve a Google a kínai piacon kíván erősíteni. A Yahoo! nemrég jelentette be, hogy 1 milliárd dollárért megvásárolja a kínai Alibaba.comot, mely az azonos nevű webcímen üzleti célú piacteret (business-to-business portál, b2b) és aukciós portált (taobao.com) is üzemeltet a világ legnépesebb országában, ahol tavaly év végén már 120 millióan használták a világhálót.

A holland aukció
A holland aukció során minden vevő ajánlatot tesz, hogy az eladásra felkínált áruból, jelen esetben részvényből milyen áron, mekkora mennyiséget kíván megvásárolni. Az ajánlattétel lezárásával a legmagasabb árajánlattól lefelé indulva határozzák meg sorban a nyerteseket. A folyamat addig tart, míg a részvények el nem fogynak. A legalsó ár az úgynevezett elszámoló ár, amelyet minden nyertes fizet, tekintet nélkül arra, hogy ajánlata mennyivel haladta meg azt. Ez az ajánlattévőket minél magasabb árajánlatra ösztönzi.

A Google papírjai ma 280 dollár körüli áron cserélnek gazdát a NASDAQ-on. A tavalyi tőzsdei bevezetéskor kialakult 85 dolláros nyitó ár drasztikus emelkedése eleinte nem volt várható, részben annak magasnak tartott szintje, részben a részvényjegyzés holland aukciós lefolytatása miatt. Sőt egyesek az árfolyam csökkenését prognosztizálták az első kereskedési napokban. Az 1,6 milliárd dollárnyi friss tőkét bevonó tőzsdei bevezetés lezárulását követően a börze végül minden kétkedőre rácáfolt az elkövetkező hetek kereskedésében. Aki akkor részvényhez jutott, az ma 229 százalékos hozamot tudhat magáénak, egyetlen év alatt. Egyes elemzők szerint másfél éven belül a Google papírjai 400 dollárért cserélnek már gazdát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról