Szerző: Bizó Dániel

2005. augusztus 1. 16:08

A szex too much: Ausztrália kitiltja a GTA San Andreast

[AP/HWSW] A különféle tartalmak besorolásáért felelős ausztrál hivatal közleményben jelentette be, hogy a San Andreas videojáték alapos tanulmányozása után úgy határozott, megvonja a korábban kiosztott minősítést, azaz a törvények értelmében betiltva ezáltal annak további forgalmazását.

[AP/HWSW] A különféle tartalmak besorolásáért felelős ausztrál hivatal közleményben jelentette be, hogy a San Andreas videojáték alapos tanulmányozása után úgy határozott, megvonja a korábban kiosztott minősítést, azaz a törvények értelmében betiltva ezáltal annak további forgalmazását.

A világ egyik legsikeresebb videojátéka, a Grand Theft Auto: San Andreas megjelenése óta szinte folyamatosan a felszínen lebeg, köszönhetően rekordszintű eladási mutatóinak, vagy a körülötte keltett éppen aktuális botránynak, felhajtásnak. Miután Madridban betiltották a játék hirdetéseit, a játékprogramok besorolását végző Entertainment Software Rating Board (ESRB) pedig úgy határozott a San Andreast csak felnőttek, azaz tizennyolc év felettiek vásárolhatják meg és használhatják, most Ausztrália döntött úgy, hogy megtiltja gyéren lakott kontinensükön a szoftver forgalmazását.

Az Office of Film and Literature Classification azzal indokolta döntését, hogy az internetről letölthető kiegészítő segítségével nyílt szexualitás megjelenítésére alkalmas a játék, illetve annak PC-s változata. Ezt követően a GTA: SA játékokat, hirdetéseket el kell távolítani az országból, mégpedig azonnali hatállyal.

Mint ismert, korábban napvilágra került egy olyan nem hivatalos patch, amelynek telepítésével a San Andreasban aktiválódik egy rejtett rész, ahol egy férfi és egy nő különféle, a játékos által irányított pózban közösül. A jelenet minden bizonnyal belső használatra, a fejlesztők által maguk szórakoztatására készült, nem pedig a nyilvánosság számára. A GTA sorozat részeiben mindig egy alvilági figurát kell a játékosnak alakítani, aki megpróbál boldogulni a szervezett bűnözés világában -- pénz, drogok, fegyverek.

A kiadó Take-Two Interactive elzárkózott az esettől, állítása szerint nem tudtak a Rockstar által fejlesztett játék efféle tartalmáról, hangsúlyozva, hogy ez nem a rendes játékmenet része. Még egy ellen-patchet is kiadtak, amely letiltja a funkció használhatóságát. Mindenesetre a játék korhatárát megemelték és több politikus, köztük Hillary Clinton, vagy civil szervezet sem mulasztotta el az alkalmat, hogy kifejezze mély sopánkodását, hangsúlyozva a szoftver káros hatásait.

Az ausztrál hivatal tavaly októberben még 15+ besorolást adott a szoftvernek, azaz 15 év felett még bárki játszhatta -- egy virtuális életben rabolhatott és ölhetett, hasonlóan a GTA előző négy részéhez. Úgy néz ki, a mások elpusztítására irányuló agresszió mellett viszont a szex ruhában való imitálása már betette a kaput az Egyesült Államok és Ausztrália erkölcsrendészeteinek -- az általuk keltett felhajtással ráadásul inkább a Hot Coffee néven ismert modifikációt népszerűsítik, mintsem hogy visszaszorítanák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról