Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 21. 15:25

Navigáció: műholdak helyett Wi-Fi

[News.com] A Skyhook Wireless tegnap indította útjára Wi-Fi Positioning System (WPS) szolgáltatását, amely az egyre inkább terjedő Wi-Fi szabványon alapuló helyzetmeghatározást tesz lehetővé. A vállalat szerint a WPS sokkal pontosabb mint a GPS (Global Positioning System), ráadásul nem kell a használatához speciális készülék, elég egy Wi-Fi adóvevővel felszerelt laptop vagy akár egy PDA.

[News.com] A Skyhook Wireless tegnap indította útjára Wi-Fi Positioning System (WPS) szolgáltatását, amely az egyre inkább terjedő Wi-Fi szabványon alapuló helyzetmeghatározást tesz lehetővé. A vállalat szerint a WPS sokkal pontosabb mint a GPS (Global Positioning System), ráadásul nem kell a használatához speciális készülék, elég egy Wi-Fi adóvevővel felszerelt laptop vagy akár egy PDA.

GPS helyett WPS

A WPS működése igen egyszerű: a Skyhook munkatársai végigjárják a nagyvárosokat és adatokat gyűjtenek a vezeték nélküli hozzáférési pontokról, majd ezek helyét adatbázisban rögzítik. A Skyhook navigációs kliensporgramja a vezeték nélküli hozzáférési pontok helye alapján képes meghatározni a pozíciót. Minél sűrűbben lefedett egy terület, a WPS annál pontosabb, ugyanis ekkor több hozzáférési pont adatait tudja használni.

Ted Morgan, a Skyhook elnök-vezérigazgatója szerint a WPS lényegesen pontosabb mint a műholdas helyzetmeghatározás. "A GPS-t a hadseregnek fejlesztették rakéták irányítására. Városokban, ahol az épületek eltakarják a műholdakat, a GPS nagyon rosszul működik, az épületek belsejében pedig egyáltalán nem használható" -- magyarázza Morgan, aki szerint a WPS pontosabb a mobiltelefonos helyzetmeghatározásnál is, ugyanis a vezeték nélküli hozzáférési pontok a városokban sűrűbbek, mint a mobiltelefonos adótornyok.

Mi mindenre jó?

A Skyhook megoldása nem csak a hagyományos értelemben vett navigációt, útvonalkeresést könnyíti meg, hanem segítséget nyújthat az internetes telefonszolgáltatásban is. Az Egyesült Államokban a távközlési szolgáltatókat ugyanis törvény kötelezi arra, hogy a 911-es segélyhívó szám tárcsázásakor egyértelműen meghatározható legyen, honnan jött a hívás. Vezetékes telefonnál vagy mobiltelefonnál ez egyszerű feladat, a WPS segítségével azonban akár egy internettelefon-szoftver futtató PDA is "bemérhető".

A technológia segítségével akár ellopott készülékek is nyomon követhetők, rádiófrekvenciás azonosítással (RFID) kombinálva pedig akár egész szállítmányok útvonalát lehet figyelemmel kísérni. Szakértők szerint a WPS-re építve igen olcsó autós navigációs berendezések készíthetők, amelyek kiküszöbölik a műholdas eszközök legnagyobb problémáját, a városokban megfigyelhető pontatlanságot. A Wi-Fi technológia segítségével az autós készülékekre akár a legfrissebb közlekedési információk is eljuttathatók, az autó navigációs berendezése pedig ennek segítségével tehet útvonaljavaslatokat a sofőrnek.

A WPS hátránya

A WPS egyetlen hátránya, hogy csak olyan területeken működik, amelyek valóban sűrűn lefedettek vezeték nélküli hozzáférési pontokkal, vagyis igazán csak városokban használható. A technológia kritikusai szerint további hátrány, hogy míg a navigációs műholdak vagy a mobiltelefonos adótornyok helyzete rögzített, egy Wi-Fi hozzáférési pont könnyen mozgatható, költözésnél a tulajdonosaik magukkal viszik őket, ez pedig felborítja a rendszer működését. Morgan szerint azonban a Skyhook szoftvere képes érzékelni, ha egy hozzáférési pontot áthelyeztek. A vállalat ezen kívül évente frissíti az adatbázisát hogy a lehető legpontosabb képet kapja a hozzáférési pontok számáról és helyzetéről.

A Skyhook eddig 25 amerikai nagyváros Wi-Fi térképét készítette el, az év végére a számukat azonban már százra szeretnék növelni, illetve európai városok feltérképezését is megkezdik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról