Szerző: google

2005. május 18. 09:42

Google: sötét erő születhet

Ha valakit minden nap látsz, fel sem tűnik hogy meghízott, vagy új frizurája van. Talán ezért van az, hogy szinte senki nem látja, miben is mesterkedhet fölöttünk a Google.

Itt ülök a HWSW előtt és be kell ismernem, elvesztettem az érdeklődésem a részletek iránt, túl gyorsan változik minden, már nem érdekelnek az informatikai apróbb rezzenései, inkább csak a trendek. S ez a lényeg. Ha valakit minden nap látsz, fel sem tűnik hogy meghízott, vagy új frizurája van. Talán ezért van az, hogy szinte senki nem látja, miben is \"mesterkedhet\" fölöttünk a Google. Az utóbbi időben előszeretettel figyelem őket, ők is engem. Felnőttek, tőzsdére mentek, nap mint nap felvásárolnak valakit, mi meg imádjuk, nap mint nap használjuk, a mindennapjaink részévé tettük őket. Sőt, még a Microsofttól sem félnek. De mit is csinálnak ők? Miért is csinálják? Eme részlet fölött elsiklik mindenki.

Kispálya

Az átlag netező csak egy keresőt lát, ami hihetetlen hatékonysággal szolgál ki minket. Néhányan esetleg még azt is tudják, hogy a cég alapvetően reklámokból él, amolyan kulcsszavakra targetáltakból: beírom hogy ADSL, oldalt meg UPC-reklám vigyorog. Ez így oké is, hiszen nem a találatok közé rakják a mindezt.

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a targetált reklámok már most is a privát szféra határait súrolják, hiszen egy mezei portál-üzemeltető, mint én is, olyan dolgokat tudnék megcsinalni, amivel biztos meglephetem az egyszeri netezőt, téged. Megjelölhetlek és tudhatom, hogy milyen híreket olvasol, milyen cégnél melózol, milyen gyakran jársz vissza, mennyi ideig olvasgatsz, milyen hirdetésekre kattintasz, milyen a képernyőd felbontása, az operációs rendszered, ha regisztrálsz, akkor még az email címed is tudhatom, sőt az életkorod, meg egyebeket is. Ha lakást akarsz venni, azt is tudhatom, mert falod a lakáshitel-hirdetést. A nevedet nem tudom. Végül az adataidból profilt építhetnék, s a szokásaid alapján elég jól kategorizálható lennél. Az egész azért nem olyan kártékony ezen a szinten, mert a profilok nem köthetők konkrét személyekhez, ráadásul én nem adhatom ki az adatbázisom harmadik személynek.

Menjünk tovább. A HWSW-n túl azonban nem tudlak követni, elveszel a ködben. Vannak azonban felsőbb szintek. Azok a rendszerek, melyek minden oldalon ott vannak, reklámkiszolgálók, látogatottság-mérők, ők láthatják azt is, hogy merre jársz. Origozol, Indexelsz, pornózol. Ez sem baj, hisz az ő adataik sem köthetők konkrét személyhez, csak egy adatlap vagy, egy \"be-cookie-zott\" számítógép. Minden oldalnak lehetnek érdekes adatai rólad, Kedves Olvasó, de mivel nem oszthatjuk meg ezeket egymással, ezért védve vagy. Nem csorbulnak a jogaid, anonim maradsz és erre jó garancia az egyébként egészen korrekt magyar adatvédelmi törvény.

Nagypálya

Menjünk tovább. Van még felsőbb szint is: a Google. Az első dolog ami kevés emberben tudatosul, az a Google mérete. Még a hazai szakemberek is hajlamosak arra - amikor az itteni online médiapiacot elemezgetik -, hogy a Google-lel ne számoljanak. Pedig kell, hisz becslések szerint a Google több magyar netezőt érhet el, mint bármelyik hazai portál. A Google-t mindenki használja, nem csak itthon, mindenhol. S mit is lát a Google? Előbb-utóbb mindent.

Első körben látja, hogy milyen szavakra keresel, milyen oldalról jöttél, milyen oldalra mész tovább. Ez sem rossz, hiszen csak az általad keresett kulcsszavak alapján elég jól definiálható vagy - a keresők szerint Britney-függő. Ennél azonban többre lesz képes. Az utóbbi időben a Google számos olyan szolgáltatás vásárolt fel illetve készített, melyek hozzásegíthetik őt a \"totális hálózati kontrollhoz\".

EU-s félelmek

A francia nemzeti könyvtár feje és elismert történésze, Jean-Noel Jeanneney aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Google amerikai és brit könyvtárakkal együttműködve azok digitalizálását tűzte ki célul.

Véleménye szerint Google akár kulturális katasztrófával is fenyegethet, hisz azzal, hogy elsőként az amerikai és brit könyvtárak tartalmát digitalizálja (hihetetlen mennyiségű könyvről és folyóiratról van szó), felborítja a kulturális egyensúlyt, s mindez az amerikai, angolszász eszmék és az angol nyelv dominanciájához vezethet.

A programban jelenleg a Harvard, a Stanford, az Oxford, a Michigan egyetemek könyvtárai, valamint New York város könyvtára vesznek részt.

Jeanneney felvetései az EU-ban is meghallgatást találtak. Miután 19 ország nemzeti könyvtárra intézett közös felhívást sürgető lépésekre, hat tagállam - köztük hazánk is - hivatalosan is javaslatot tett a kérdés napirendre tűzésére.

A Google már a gépünkön is ott van, hiszen telepíthető asztali keresője már a gépünkön is keres. A Google hamarosan tökéletesen keres hang- és videofájlokban, fel is ismeri majd azokat tartalom alapján. Aztán már ő is néz videót, talán érteni fogja. A Google lehetőségei határtalanok. Az internet rohamos terjedésével ő is terjed. Itt vannak az ADSL-sebességű, harmadik generációs mobilhálózatok, a Google a zsebünkben is ott lesz, segít, válaszol, keres. Talán öntudatra is ébred.

Filmes jövőkép: mesterséges intelligencia, gonosz szoftver

Néha azt érzem, nem tanulunk a filmek jövőképéből, pedig nem olyan nagy fikciók azok. A Google talán manipulálhat, talán félreinformálhat, a lázadó weblapokra nem adhat találatokat. A Google könnyedén az egész média fölé kerülhet, hisz a média is hálózaton terjed. Hogyan?

A Google komoly erőforrásokat áldoz mesterséges intelligencia kutatásra, mindezt kiegészíti a világ talán legjobb, méghozzá végletekig lojális programozó gárdájával. Ezek után már nem csak keres a szótengerben, hanem érteni is fogja azt, talán már ért is valamit. A Google-nek már van saját blog- és e-mailszolgáltatása is, ahol kiválóan tréningezheti az újabb és újabb fejlesztésű robotjait. Lássuk be, a levelezésünkben és a blogunkon (egyfajta online napló) vagyunk igazi önmagunk, ha a robotot emberi hangulatok, érzelmek, logikák felismerésére akarjuk tanítani, ezek a legjobb helyek rá, a privát szféránk. Persze az egyszeri felhasználó ezt nem látja, elvakítja a hatalmas, 2 gigabájtos tárhely, amit a Google mailszolgáltatása, a Gmail kínál.

De nem kaphat ám Gmailt mindenki, csak az, akit a már Gmail-felhasználó barátai beajánlanak - beárulnak. Ez csupán arra jó, hogy a Google a valós emberi kapcsolatrendszerünket is feltérképezze - a Gmail pedig sebesen terjed, akárcsak a Google. Hálózatokkal foglalkozó szakemberek szerint 5-6 ismerősön keresztül bárki elérhető a világon (egy érzékletes példa, én és George W. Bush: mondjuk én ismerem Bochkor Gábort, ő Medgyessy Péter lányát közelről, Medgyessy meg Busht). Nem véletlenül vette meg a Google a legnagyobb amerikai \"who-is-who\"-t (magyar megfelelője a wiw.hu). Már most sokmillió amerikai felhasználónak ismeri a teljes ismeretségét, valós kapcsolatrendszerét. A szoftver \"felébredt\" a mátrixból. A Google valószínűleg beteszi majd a lábát a fájlcserélőkre is.

Az alkotók felelősége

A zseniális alapító párost, az alkotókat nem rossz cél vezérli, ugyanakkor a felelőség őket terhelheti, függetlenül attól, hogy ők csak keresni akarnak - weblapokat, fájlokat és pénzt. Azonban a szoftver lehetőségei mesterséges intellegenciával felvértezve korlátlanok, jóval túlmutatnak a célzott reklámokon. Ez a hamarosan intelligenciával is felvértezett, mindenhol jelenlévő keresőszoftver a teljes hálózati forgalmat kontrollálhatja. Itt nyomatékosítanám: a hálózat itt már messze nem csak az internetről szól. Veszélyes dolog lehet ez.

\"\"
Az alapítók: szimpatikus srácok

A Google keresőt nem egy, hanem egy több tízezer (!) szerverből álló, úgynevezett cluster szolgálja ki - már most. Egy filmes párhuzammal élve, a Terminátor-filmek gonosz Skynet szoftvere is azért volt megsemmisíthetetlen, mert millió gépen volt reprodukálva.

De ne szaladjunk ennyire előre, ez csak játék a jövőképpel, amiben azért van valami, lássuk be. Abban egészen biztos vagyok, hogy a Google-t hamarosan legalább annyira fogjuk \"kedvelni\", mint a Microsoftot. A redmondi óriáscég fél is tőle, nem véletlenül fejleszt saját keresőt - egyelőre esélytelenül, hisz mostanság inkább csak az erőforrásait forgácsolgatja szét a szoftverpiac szegmenseiben, a mobiltelefonoktól a PC-ken át - mely eszközöket később a Google akár szoftverestül szállhat meg, a Google szállíthatja beléjük tudást, a tartalmat. A terjedési sebesség is más: míg a Microsoft inkább a civil valóságban terjed, addig a Google egy sokkal gyorsabb csatornán, a hálózatokon.

Kétségtelen viszont, hogy a Microsoft keresőmotorját az új Windowsba integrálva hatékony lépéseket tehet a Google ellenében. De lehet, hogy ez is kevés lesz, mert míg a Google felületét magunk engedjük betelepülni böngészőnk fejlécébe, ide-oda, addig a Microsoft beleintegrálhatja azt, ami meg nem szép tőle. A Google legitim vírus lehet az óriás testén.

Mit tanácsolok? Ki-ki válasszon: szkeptikusok egyszerűen csak maradjanak azok, a szélsőséges elméleteket kedvelők és gyártók pedig küldhetik a terminátorokat Larry Pagehez és Sergey Brinhez, a Google alapítóihoz. Vajon mit fog szólni ehhez az íráshoz a Google robotja ha megtalálja, pontosabban elolvassa?

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.