Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 31. 13:17

EagleEye: egyedülálló magyar kémelhárító szoftver

[HWSW] A régióban először Magyarországon mutatkozik be a több amerikai védelmi intézmény figyelmét is fölkeltő kémelhárító szoftver, az EagleEye -- nyilatkozta az MTI-nek Kaiser László a SaveAs Kft. technikai igazgatója. A hálózatba kötött gépek munkaállomásain és szerverein történő eseményeket naplózó, beavatkozó szoftver magyar-amerikai közös fejlesztés eredménye.

Az EagleEye v1.0 úgynevezett monitorozó szoftver, feladata, hogy a hálózatba kötött gépeken nyomon kövessen minden adatot és dokumentumot, lehetetlenné tegye illetéktelenek hozzáférését a bizalmas anyagokhoz, és leleplezze azokat a hozzáférési jogosultsággal rendelkezőket, akik a titkokat illetékteleneknek adják át. A tapasztalatok e téren azt mutatják, hogy az elektronikus kémkedés mögött ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a legritkább esetben állnak külső behatolók, azaz crackerek, sokkal jellemzőbb, hogy a titok kiszivárgása valamely belső munkatárs hanyagsága, rosszabb esetben szándékos rosszindulata, árulása áll.

A SaveAs Kft. a szoftvertől a tavalyi csaknem 400 millió forintos forgalmának 20-30 százalékos megugrását reméli, hiszen az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy az elektronikus üzleti hírszerzés térnyerésével párhuzamosan a komoly titkokat őrző vállatok biztonsági kiadásai is jelentősen emelkednek -- mondta Kaiser László. Az igazgató szerint igazi áttörés jövőre csak azért nem várható, mert a költségvetési intézmények informatikai fejlesztési költségvetése a 2004-esnél is kurtább lehet az idén. Ez még akkor is rányomja bélyegét az értékesítési lehetőségekre, ha a szoftvernek tudomásunk szerint pillanatnyilag nincs helyettesítője a piacon, ezért beszerzésére elvileg közbeszerzést sem kell kiírni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról