Szerző: Budai Péter

2005. január 31. 10:28

Az Európai Uniónak nem tetszik a Media Player nélküli Windows lejáratása

[News.com/BetaNews/HWSW] A Microsoft beleegyezett, hogy a Windows XP Media Player nélküli változatát más néven hozza forgalomba, mint ahogy korábban tervezte. Mindez az Európai Unió antitrösztre specializálódott biztosainak nemtetszése következtében történt.

Nem elég csalogató az új név

A szoftveróriás múlt hónapban jelentette be, hogy a "Windows XP Reduced Media Edition" (médiacsökkentett kiadás) néven jelenteti meg az EU törvénykezése által követelt terméket. Ez az elnevezés azonban az Európai Bizottság szerint csökkenti a Media Player nélküli Windows értékesítési lehetőségeit, és továbbra is a Media Playerrel ellátott Windows változatot választanák a vásárlók.

A Microsoft sietve kutat egy új név után -- tudatta Stacy Drake, a vállalat szóvivője pénteken. "A Bizottság azt kérte, hogy változtassunk az eredetileg kitalált néven. Ugyan szerintünk a korábbi név is megfelel [a Bizottság döntésének], megtesszük a szükséges lépéseket. Közösen dolgozunk a Bizottsággal az alternatív név megalkotásán" -- tette hozzá.

A Bizottság képviselőit nem lehetett az ügy kapcsán elérni, azonban korábbi álláspontjuk szerint ha a Microsoft az új terméket nem teszi megfelelően vonzóvá a vásárlók számára, akkor további bírságok kiszabására számíthat. A nem túl kedvező név nyíltan kifejezte a Microsoft véleményét a Bizottság döntésével kapcsolatban, amit még a múlt évben hozott meg, miután a vállalatot bűnösnek találták antitröszt vétségekben, és összesen 648 millió dolláros büntetést szabtak ki rá.

Csökkentett képességek, csökkentett felhasználói tábor

Az új, Media Player nélküli Windowsból nemcsak a médialejátszó alkalmazás, hanem a CD-k és MP3-fájlok lejátszására alkalmas modulok is hiányozni fognak, és nem lesz lehetőség a hordozható készülékek natív támogatására sem. Ezeket a képességeket a felhasználónak saját magának kell beszereznie vagy a Microsofttól, vagy egy rivális cégtől.

Igazából kérdéses, hogy kik azok, akik meg kívánnák vásárolni ezt a csökkentett funkcionalitású terméket. Az egyedüli célközönség a konkurens média és audio megoldásokat favorizáló felhasználói réteg lehetne, de számukra sem jelenthet akkora előnyt, hogy az operációs rendszerből hiányoznak egyes képességek, amiket úgysem használnak. Tekintve, hogy a csökkentett változat a "hagyományos" Windows XP-vel azonos áron kerül a boltokba, gyakorlatilag mindegy, hogy milyen néven, vagy milyen marketingkampány keretében próbálja meg a Microsoft értékesíteni a terméket, aminek kudarca előre látható.

Kérdés, hogy miből vonja majd le azt a következtetést az Európai Bizottság, hogy kedvezőtlen a termék megjelenése. Ha az értékesített termékek számából, akkor a Microsoft bármit is csinál, komoly problémák elé nézhet ismét. "Figyelembe véve a kérések teljesítésének komplexitását, nem meglepő, hogy a folyamat során kérdések és problémák merülnek fel. A Microsoft továbbra is elkötelezett amellett, hogy a Bizottság döntésének megfelelően járjon el, és ezt velük közösen teszi" -- folytatta Drake.

Szoros pórázon a Microsoft Európában

Drake ugyanakkor védte a vállalat korábbi névválasztását, mivel állítása szerint pontosan szemléltette volna a két termék közötti különbségeket. A Microsoft partnereivel együttműködve azon dolgozik, hogy a szoftver a következő hónap folyamán, terv szerint jelenhessen meg, és már megkezdte a tesztváltozatok terjesztését az európai gyártók felé.

Az új Windows XP változat kizárólag Európában lesz kapható, és pontosan ugyanannyiba fog kerülni, mint a Media Playerrel is ellátott Windows XP. A vállalat tervbe vette, hogy megtámadja a Bizottság döntését, de nemrég mégis úgy döntött, hogy rövidtávon nem száll harcba ellene, mivel minden további késedelmet kizárt a Bizottság. A fellebbezés sikertelensége esetén a vállalatnak további bírságokat kellene fizetnie a határidők be nem tartása miatt.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a Microsoft nem készül el időben az új változattal, Jonathan Todd, a vállalat szóvivője válaszolt: "a Bizottság dönthet a bírság mértékéről, ami egészen a Microsoft napi forgalmának 5 százalékáig terjedhet" -- ez az összeg napi 5 millió dollárt is jelenthet.

Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke a jövő héten Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon az Európai Bizottság néhány képviselőjével, akik a vállalat sorsa fölött rendelkeznek. A Microsoft által benyújtott fellebbezést az Európai Unió Elsőfokú Bírósága fogja meghallgatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról