:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 28. 12:51

Egyre több vállalat használja a Skype ingyenes internettelefont

[HWSW] Az ingyenes internetes telefonszolgáltatást nyújtó Skype egyre népszerűbb, és ma már nemcsak az otthoni felhasználók használják, hanem vállalatok is, hogy csökkentsék a költségeiket. Az elmúlt másfél év alatt a Skype 23 millió előfizetőt szerzett, egy optimista becslés szerint 2008-ra a felhasználók száma azonban akár 245 millióra is növekedhet. Ahogy a vállalatok rákapnak az ingyenes internetes telefonálás ízére, az előfizetői létszám még tovább is emelkedhet.

A Skype nevű céget a széles körben ismert Kazaa fájcserélő készítői hozták létre annak érdekében, hogy teljesen ingyenes internetes telefonálási lehetőséget biztosítsanak a felhasználók számára. Más cégek is kínálnak hasonló szolgáltatást, azonban a Kazaa-nak köszönhetően a Skype rövid idő alatt igen népszerűvé vált. A több platformra -- Windows, Linux, Mac OS, Pocket PC -- megírt kliensprogram feltelepítése és a regisztráció után a felhasználó máris ingyen beszélhet a többi Skype-felhasználóval, legyenek akár a világ másik végén. A hálózat beszéd mellett szöveges üzenetek váltására és fájlok küldésére is használható. A Skype használatához szélessávú kapcsolat ajánlott, de modemes eléréssel is működik.

A Wi-Fi termékeket gyártó Aruba Networks vezetője egy tengerentúli utazás alkalmával tapasztalta meg a Skype előnyeit, és azóta a cégnél egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást, akár útközben, akár a vállalat különböző telephelyein. Az Aruba weboldalán már fel is tünteti, hogy a cég Skype-on keresztül is elérhető. Természetesen az Aruba mellett több vállalat is felfedezte már a Skype előnyeit, a Skype pedig az üzleti felhasználóknak rejlő lehetőségeket. A vállalat még az idén be fogja mutatni kifejezetten vállalatoknak szánt szolgáltatását, amely ugyanazokat a funkciókat tartalmazza, mint az ingyenes Skype, azonban kiegészítik például videokonferencia lehetőséggel és vállalati telefonkönyvvel is. Egyelőre nincs hír a vállalati Skype áráról.

"A Skype for Business ajánlat a vállalati közösség igényeihez szabott szolgáltatásokat kínál majd elsősorban egyéneknek és munkacsoportoknak" -- mondta Niklas Zennstrom, a Skype elnök-vezérigazgatója. Szakértők szerint azonban nem lesz egyszerű az ingyenes Skype-ot használó cégnek egy fizetős szolgáltatást eladni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.