Szerző: Budai Péter

2005. január 24. 09:52

Tovább csúszhat a Microsoft Visual Studio 2005

[eWeek/HWSW] A Microsoft várhatóan március végén vagy április elején adja ki a Visual Studio 2005 Whidbey fejlesztőplatform második bétaváltozatát -- állítják a vállalathoz közeli források.

[eWeek/HWSW] A Microsoft várhatóan március végén vagy április elején adja ki a Visual Studio 2005 "Whidbey" fejlesztőplatform második bétaváltozatát -- állítják a vállalathoz közeli források.

Március végén érkezik a Beta 2

A jelenlegi információk szerint a Visual Studio 2005 Beta 2 március 31-i megjelenésre van időzítve, az első Release Candidate verzió pedig a szeptember közepén megrendezésre kerülő Professional Developers Conference-en érkezhet. Korábban a vállalat illetékesei 2005 nyarára ígérték a szoftver megjelenését, azonban ha az RC valóban csak szeptemberre várható, akkor a fejlesztőeszköz végleges változatának megjelenése nagyon közel kerül az év végéhez. Ebből kiindulva az sem kizárt, hogy végül a termék a Visual Studio 2006 nevet kapja majd.

A Microsoft nem kívánt nyilatkozni a konkrét megjelenési dátumokkal kapcsolatban, de a vállalat szóvivője azt megerősítette, hogy a második béta 2005 első negyedévében érkezik.

Miért késik ilyen sokat?

Egyes fejlesztők azt remélték, hogy a Microsoft még a februári VSLive! konferencián elérhetővé teszi a második bétát, azonban nekik továbbra is meg kell elégedniük a legfrissebb -- decemberi -- Community Technology Preview változattal, egészen március végéig. A béta megjelenése előtt még egy CTP kiadás várható február folyamán.

A sorozatos csúszások annak köszönhetőek, hogy a fejlesztőeszköz olyan technológiákat és eszközöket is tartalmazni fog, amikről a termék fejlesztésének megkezdésekor még nem is lehetett tudni, azok vélhetően csak a fejlesztés során kerültek a Microsoft látókörébe. Ide sorolható a Visual Studio Team System, ami a fejlesztés folyamatait kívánja összefogottabbá tenni, és a korábbinál kényelmesebb csoportmunka és rendszertervezési lehetőségeket biztosít; valamint a szoftvergyár koncepciót támogató Domain Specific Language (DSL) készítő modul.

Ugyancsak növeli a fejlesztési időt, hogy a Visual Studio teszi elsőként lehetővé a Dynamic Systems Initiative (DSI) rendszermodellezési megközelítés használatát, amit a System Definition Model (SDM) felső két rétegének kihasználásával érhetünk el. Az SDM segítségével még a fejlesztés során meghatározható, hogy a szoftverrendszer milyen hardver- és szoftverkonfigurációt igényel, és ezen információ segítségével később lehetővé válik a rendszer automatizált telepítése és kényelmesebb karbantartása is.

Az is közrejátszhat a késlekedésben, hogy a Visual Studio megjelenése után várhatóan fél vagy egy évvel érkezik a Longhorn, és míg korábban az Orcas kódnévre hallgató, a Whidbeyt követő fejlesztőeszköz kifejezetten a Longhorn új képességeit használta volna ki, addig most már bizonyos, hogy a Visual Studio 2005 segítségével kell majd az új operációs rendszerre elsőként fejleszteni. Vélhetően már most pluszmunkát jelent, hogy az akkori igényeknek teljes mértékben megfeleljen a Visual Studio, és esetlegesen a Longhorn-alapokra épülő fejlesztéseket támogató eszközökkel lehessen utólag kiegészíteni.

A Beta 2-vel már lehet hosszabb távra fejleszteni

A Beta 2 legnagyobb újdonsága, hogy tartalmazni fog egy "Go Live" elnevezésű licencet, amivel a vállalat biztosítani szeretné a fejlesztőket arról, hogy a még fejlesztés alatt álló rendszerrel készített szoftverek a végleges termékkel teljesen kompatibilisek, és stabilak lesznek. Ezáltal a türelmetlenebb fejlesztőknek, illetve azoknak, akik már minden áron használni szeretnék a Visual Studio legújabb képességeit, nem kell az év végéig várniuk. A Go Live stratégia elsőként az ASP.Net béta megjelenésekor debütált, és akkor nagy sikernek örvendett

"A Go Live licenc jó hír mindazoknak, akik már fejleszteni akarnak [a Whidbey-vel]. A béta-ciklus egyre fájdalmasabbá válik. Olyan régen megjelentek már a CTP-k, és a Beta 1, hogy az emberek kezdenek elégedetlenné válni" -- tudatta egy neve elhallgatását kérő fejlesztő. "Ez egy igazi kétélű kard a Microsoft számára. Mindenki a lehető leghamarabb látni szeretné az új bétákat és CTP-ket, de utána bosszankodni kezdenek, hogy nem tudnak mit kezdeni a vele készített szoftverrel. Végre van egy konstruktív megoldás erre a problémára. A CTP és a Beta 1 pár óránál hosszabb próbálgatása gyakorlatilag teljesen értelmetlen" -- tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról