:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 19. 16:08

Két év alatt meghúszszorozódhat az online értékesített dalok száma

A Reuters összesítése és az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) szervezet adatai alapján több mint 200 millió dalt értékesítettek 2004-ben az online zeneboltok és áruházak világszerte, tízszer többet, mint egy évvel korábban. A növekedés töretlen: ez a szám idén akár meg is duplázódhat.

[HWSW] A Reuters összesítése és az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) szervezet adatai alapján több mint 200 millió dalt értékesítettek 2004-ben az online zeneboltok és áruházak világszerte, tízszer többet, mint egy évvel korábban. A növekedés töretlen: ez a szám idén akár meg is duplázódhat.

Az iTunes és a Napster mellett napjainkban még legalább 230 online zeneboltot lehet elérni az interneten keresztül, négyszer többet, mint 2003-ban, az általuk kínált dalok száma pedig egymillió felett van, mely kétszer több az egy évvel ezelőtti kínálatnál. A Jupiter piackutató cég becslése szerint a 330 millió dolláros online zeneletöltő-piac idén akár a kétszeresére is nőhet.

A zeneipar számára igen kedvezőek lehetnek ezek a hírek, s talán lassan a legelvetemültebb ellenzők is belátják végre, hogy az online zeneárusítás nem csak ismertséget, hanem komoly bevételeket is hozhat a zenészek számára. "A legnagyobb kihívás mindig is az volt, hogy könnyebb legyen a digitális zenét megvásárolni, mint ellopni" -- nyilatkozta az IFPI elnöke és vezérigazgatója, John Kennedy. "2005-től, amint a legálisan letöltött digitális zene beköltözik a fogyasztók mindennapjaiba, ez az álom valóra válik."

A zeneletöltő szolgáltatások sikeréhez feltehetőleg hozzájárult az a nem kevesebb mint hétezer per is, melyet az illegális állománymegosztók ellen indítottak világszerte, melynek köszönhetően a korábban rendületlenül növekvő állománymegosztó szolgáltatások jelenleg stagnálni látszanak, tartalom nélkül ugyanis ezek a hálózatok nem érdekes a felhasználók számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.