Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 18. 12:15

HP: új szerverek, operációs rendszerek és szoftverek

A HP tegnap új, Itanium-alapú Integrity szervereket mutatott be, valamint több, az Itaniummal kapcsolatos szoftverújdonságról is beszámolt. Ezek egyike, hogy a processzorcsalád tagjain futtatható operációs rendszerek száma háromról négyre bővült, a Linux, a Windows és a HP-UX után ugyanis elkészült az OpenVMS megfelelő változata is.

[HWSW] A HP tegnap új, Itanium-alapú Integrity szervereket mutatott be, valamint több, az Itaniummal kapcsolatos szoftverújdonságról is beszámolt. Ezek egyike, hogy a processzorcsalád tagjain futtatható operációs rendszerek száma háromról négyre bővült, a Linux, a Windows és a HP-UX után ugyanis elkészült az OpenVMS megfelelő változata is.

A HP bejelentése szerint az Itaniummal kapcsolatos eladásai 2004-ben egymilliárd dollárt tettek ki és az idei év végére az Itanium-alapú szerverek forgalma el fogja érni a HP saját processzorára, a PA-RISC-re épülő kiszolgálókét. Amint az ismert, a PA-RISC családot a HP már nem fejleszti tovább, a vállalat minden nagyvállalati termékét Itaniumra állítja át.

Új processzorok

Az Itanium-alapú Integrity szervercsalád újdonsága, hogy már elérhetők bennük a tavalyi év végén bemutatott új Itanium 2 processzorok, köztük a 9 megvbájt harmadszintű gyorsítótárral készített 1,6 GHz-es "Madison 9M". A vállalat állítása szerint az új processzorok beépítésével a számítógépek sebességnövekedése a magasabb órajelnek és a nagyobb gyorsítótárnak köszönhetően akár 25 százalékos is lehet. Az Itanium sorozat korábbi leggyorsabb tagja 1,5 GHz-es órajelen működött és 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmazott.

Új operációs rendszerek

A HP bejelentette, hogy elkészült az OpenVMS operációs rendszer 8.2 változatával, amely Alpha processzoros rendszerek mellett Itanium-alapú számítógépeken is futtatható. Az OpenVMS-t elsősorban Alpha-alapú gépeken használják, azonban ez a processzorcsalád is elérkezett eletútjának végéhez és hamarosan átadja a helyét az Itaniumnak. A HP várakozásai szerint az OpenVMS-felhasználók a későbbiekben is kitartanak az operációs rendszer és a meglevő alkalmazásaik mellett, hardvereiket azonban újabb, Itanium-alapú rendszerekre cserélik. Az OpenVMS-felhasználók száma viszonylag alacsony, azonban számos "jól fizető" ügyfél akad közöttük, például kormányzati és katonai szervezetek, pénzintézetek.

A Linux, a Windows és a HP-UX mellett az OpenVMS a negyedik operációs rendszer, amely elérhető Itanium platformon és a HP tervei szerint hamarosan egy ötödik, a NonStop Kernel is elkészül majd. A NonStop Kernelt kifejezetten nagy hibatűtésű rendszerekhez tervezték, erre utal a neve is.

Az Itaniummal kapcsolatos újdonság még az operációs rendszerek tekintetében, hogy a SuSE Linux Enterprise Server 9-es változata már nem csak 8, hanem 16 processzoros Integrity szervereken is futtatható. Ezt a fejlesztést a 2.6-os Linux kernel beépítése tette lehetővé. A Red Hat Enterprise Linuxban 2005 első negyedévében várható ennek a képességnek a megjelenése.

Szoftverújdonságok

A HP emellett új szoftvermegoldásokat is bemutatott, köztük a Process Resource Manager 3.0 változatát, amely automatikusan képes a szerverek erőforrásait -- processzorok, memória, hálózati sávszélesség -- megosztani a HP-UX operációs rendszeren futó alkalmazások között. Emellett megjelent a HP-UX Workload Manager 3.0 változata is, amely automatikusan képes az egyes futó feladatok prirotiását változtatni, a Global Workload Manager pedig ugyanezt a feladatot több számítógépen is képes elvégezni, ráadásul vegyes, HP-UX és Linux környezetben egyaránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról