Szerző: Ady Krisztián

2005. január 19. 08:38

Zúgolódnak a Mac-rajongók az Apple európai árképzése miatt

[Silicon.com] Vihart kavar a Mac-rajongók között az Apple minden idők legelfogadhatóbb árú Mac mini számítógépének európai ára. A vállalat korábbi szokásához hasonlóan az egyesült államokbeli összeget kéri el az európai vásárlóktól, azonban euróban, a két valuta árfolyama pedig közel sem 1:1 arányú. Az elégedetlen, Macre vágyó felhasználók egy online petíciót is indítottak a kedvezőbb ár elérése érdekében.

[Silicon.com] Vihart kavar a Mac-rajongók között az Apple "minden idők legelfogadhatóbb árú" Mac mini számítógépének európai ára. A vállalat korábbi szokásához hasonlóan az egyesült államokbeli összeget kéri el az európai vásárlóktól, azonban euróban, a két valuta árfolyama pedig közel sem 1:1 arányú. Az elégedetlen, Macre vágyó felhasználók egy online petíciót is indítottak a kedvezőbb ár elérése érdekében.

Drága Apple termékek

A dollár-euró árfolyam között pillanatnyilag körülbelül 1,32-szeres eltérés van, mely azt eredményezi, hogy az Egyesült Államokban nettó 499 dolláron piacra dobott Mac mini európai nettó 422 eurós, bruttó 489 eurós ára legkevesebb 50 dollárnak megfelelő extraprofitot termel az Apple számára. A 422 euróra ráadásul magasabb adóteher, forgalmi adó rakódik, mely tovább drágítja a "legolcsóbb" Mac-et, Németországban 16 százalék forgalmi adót kell fizetni, míg az Egyesült Államokban 7 százalékot, melyet számos államban online rendelés esetén meg sem kell fizetni.

A nagy-britanniai felhasználók még rosszabbul járnak: a 499 dollár átszámítva 268 angol fontot kóstál, azonban nekik is legkevesebb 339 fontot kellene fizetniük a legkisebb Mac-ért. Egy angol font jelenleg 1,86 dollár, így a 71 fontos árkülönbség mintegy 132 dollárt hoz az Apple konyhájára.

A Mac mini azonban nem az egyetlen termék, mely "büntetővámot" tartalmazó áron vásárolható meg az Apple-től Európában: a vállalat minden, kontinensünkön piacra dobott terméke jellemzően "ugyanannyiba" kerül Európában, mint az Egyesült Államokban, azonban itt euróban kell fizetni érte. Az új, nettó 99 dolláros iPod shuffle lejátszót is bruttó 99 euróért (nettó 85 euróért) lehet majd Európában megvásárolni, ami azt jelenti, hogy durván nettó 11 dollárral, 2000 forinttal kell többet fizetni kontinensünkön a lejátszóért.

Az Apple európai árpolitikáját firtató kérdésünkre az Apple Hungary IMC nem tudott hivatalos választ adni, elmondásuk szerint az árakat Amerikában és nem Európában határozzák meg.

Extraprofit

A legelvetemültebb Apple-fanatikusok egyik jellemző válasza az igen barátságtalan árképzésre a tengerentúli termékek "importálásával" kapcsolatos költség szokott lenni, mely akkor állná meg a helyét, ha az Apple termékeit valóban az Egyesült Államokból szállítanák Európába -- azonban az Apple is a Távol-Keleten gyártat, vagy esetleg írországi gyárából rögtön teríthet az Európai Unió országaiba. Erre a tényre a petíció indítója is felhívja a figyelmet. Az online petíciót eddig a pillanatig több mint hatezren írták alá.

A Mac mini egy apró, a legújabb iMac-ek dizájnját viselő Macintosh számítógép, mely tényleg csupán alapgép, a nettó 499 dolláros csomagban még billentyűzet és egér sincs, nemhogy monitor. Az apró számítógépek értékesítését január 22-én kezdik meg, az itthon várhatóan 140 ezer forint körüli bruttó áron értékesített legkisebb változat mellett egy drágább, de nagyobb merevlemezzel és gyorsabb processzorral szerelt verzió is elérhető lesz.

A Mac mini az Apple Mac OS X legutóbbi verziójával, a Pantherrel együtt kerül piacra, melyhez az iLife programcsomagot is mellékelik, mely multimédiás szoftvereket tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról