Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 14. 13:22

Új adatbázis-kezelővel jelentkezett az Oracle

[HWSW] Az Oracle bejelentette az Oracle Database Lite 10g nevű új adatbázis-kezelőjét, amely elsőként terjeszti ki a grid computing előnyeit a mobil dolgozókra.

Az Oracle Database Lite 10g teljes körű és integrált megoldást nyújt a mobil környezetekben nélkülözhetetlen adatbázisos alkalmazások fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez, és a kritikus rendszerekben megszokott jellemzőket biztosítja a mobil készülékeken és beágyazott rendszerekben is. Lehetővé teszi a fontos adatok és alkalmazások folyamatos elérését anélkül, hogy ehhez állandó hálózati kapcsolatra lenne szükség a vállalat központi rendszereivel, így különösen előnyös a sokat utazó vagy távoli helyeken dolgozó munkatársakat alkalmazó cégeknek.

Működés hálózati kapcsolat nélkül

Az Oracle grid computing infrastruktúráján alapuló Oracle Database Lite 10g olyan biztonságos és megbízható architektúra, amellyel akár több tízezer egyidejű felhasználóig lépcsőzetesen bővíthető a rendszer teljesítménye és mérete. Az olyan helyzetekben, amikor a kritikus adatok és alkalmazások elérése nem lehetséges, nem praktikus vagy nem ajánlatos, az Oracle Database Lite 10g segítségével a mobil dolgozók eredményesen végezhetik feladataikat ott is, ahol nincs hálózati lefedettség, vagy az nem megbízható, esetleg nem biztonságos.

Az Oracle Database Lite 10g kétirányú szinkronizációt biztosító kiszolgálómegoldása az adatelőfizetéses modellen és az adatok hálózatos közzétételén alapul. Így a mobil felhasználók rendszeres időszakonként zökkenőmentesen szinkronizálhatják a vállalati adatbázis és mobil eszközük adatait. Az átvitel eszközfüggetlen, vagyis tetszőleges kapcsolaton keresztül bonyolítható legyen az helyi hálózat, vezeték nélküli hálózat, műholdas vagy rádiófrekvenciás kapcsolat.

Hálózati hiba esetén az Oracle Database Lite 10g korszerű visszaállítási megoldásaival a felhasználó a megelőző ellenőrzési ponttól folytathatja munkáját. A rendszer gondoskodik az adatépség megőrzéséről, és jelentős költségmegtakarításokat tesz lehetővé a replikációhoz szükséges adatforgalom és távközlési díjak csökkentésével.

Menedzsment és fejlesztés

Az Oracle Database Lite 10g részét képező Mobile Manager felügyeleti megoldással a felhasználó szervezet a teljes mobil eszközparkját egyetlen webes konzolról adminisztrálhatja és nyomon követheti. A megoldás sokoldalú alkalmazás-, rendszer-, biztonság- és eszközfelügyeleti lehetőségeket nyújt.

Az Oracle Database Lite 10g fejlesztői környezetei támogatják az olyan Java és .NET alapú eszközöket, mint az Oracle JDeveloper 10g és a Microsoft Visual Studio .NET, így a fejlesztők jól hasznosíthatják meglévő ismereteiket. Emellett az Oracle Database Lite 10g a Microsoft ADO.NET interfészt is támogatja, ami elősegíti a Java és a .NET alapú környezetek integrációját, felgyorsítja a fejlesztést, és javítja a teljesítményt.

A rendszerhez több programnyelven lehet fejleszteni az alkalmazásokat, pl. Java, C, C++ és Visual Studio segítségével, és különböző platformokra, mint a Microsoft Windows CE/NT/2000/XP/2003, a Palm OS és a Pocket PC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról