Szerző: Budai Péter

2005. január 14. 09:35

Már Microsoft Visual Studioval is lehet SAP portálkomponenseket fejleszteni

[eWeek/HWSW] A Microsoft és az SAP AG szerdán adták ki legújabb integrációs megoldásukat, amit még a múlt évben megrendezett SAP fejlesztői konferencián jelentettek be.

Új integrációs eszköz

Az új szoftver a Portal Development Kit for Microsoft .NET (PDK for .NET) névre hallgat, és segítségével az SAP NetWeaver platformhoz tarozó SAP Enterprise portáljára már Microsoft technológiákkal is elkészíthetőek külső komponensek -- tudatta Tim O'Brien, a Microsoft termékmenedzsere. A PDK for .NET egy olyan Microsoft Visual Studio .NET 2003-hoz készült bővítmény, aminek létrehozását még az SAP kezdeményezte, amikor belépett a Microsoft Visual Studio Industry Partner (VSIP) programba.

A VSIP azokat a vállalatokat fogja össze, akiknek érdekükben áll a Visual Studióhoz saját bővítményeket készíteniük, hogy a Microsoft fejlesztőeszközeit használó programozók könnyebben boldoguljanak a legkülönfélébb technológiáikkal, egyetlen felület ismeretével. A VSIP program résztvevői szinte bármit átszabhatnak a fejlesztői rendszerben, így akár saját .NET keretrendszer-kompatibilis programozási nyelvet is írhatnak hozzá.

"Tehát a nap végére a fejlesztők saját portálkomponenseiket akár a NetWeaver világban is felhasználhatják" -- ismertette a lépés jelentőségét O'Brien, valamint hozzátette, hogy világszerte több mint 40 ezer SAP implementáció fut Windows alapokon.

Szorosabb együttműködés várható

A Microsoft és az SAP további együttműködési lehetőségeken is dolgoznak, mint ahogy azt a májusban megrendezett SAP Sapphire fejlesztői konferencián már jelezték is. "Nem vesztegetjük az időt arra, hogy ígérgessünk. Ez a bejelentés is megerősíti az SAP és a Microsoft közti köteléket, és a jövőben is szeretnénk szorosabb kapcsolatot ápolni az SAP-vel" -- mondta O'Brien.

Még 2004 júniusában, az Oracle tárgyalása során derült fény arra, hogy a Microsoft és az SAP 2003 végén az összeolvadás lehetőségét fontolgatta. Végül a két vállalat az összeolvadás gondolatát elvetette, de továbbra is szoros kapcsolatban állnak, mivel egymás technológiái és ügyfélköre mindkét cég pozícióját erősíti.

Időközben a Sybase is csatlakozott a Microsoft VSIP programhoz, és terveik szerint a Sybase DataWindows .NET megoldást tennék a Visual Studio .NET 2003-ból elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról