Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 13. 09:59

Tízmillió forintos PC az asztalban

[News.com] Világszerte növekszik azoknak a száma, akik elrejtik PC-jüket az avatatlan szemek elől. Nem azért, mert titkolják számítógépük létét, sokkal inkább azért, mert a szürke vagy fekete színű fémdobozok nem illenek a szobájukba. Az ő számukra kínál megoldást az amerikai Truvia, amely kézzel készített egyedi bútoraiba szerel személyi számítógépeket. Egy ilyen konfiguráció ára elérheti az 55 ezer dollárt, azaz a tízmillió forintot is.

"Az emberek nem akarják, hogy a technika legyen az életterük központjában" -- mondta John Wojewidka, a Truvia alapítója, aki már régóta egyedi kinézetű számítógépekben utazik. Wojewidka szerint szitematikus megközelítésre van szükség az olyan egyedi bútorok építésénél, amelyek PC-ket rejtenek. Az ötletet természetesen nagyban támogatják azok az informatikai cégek, amelyek szeretnék, hogy a számítógépek a nappalikban is jelen legyenek.

Egyedi igényekre szabva

A Truvia egyfelől saját tervei alapján készít bútorokat az ügyfelek megrendelésére, másfelől együttműködik a belsőépítészekkel és lakberendezőkkel. Wojewidka szerint hamarosan az ilyen üzletek adják majd a forgalom derékhadát. A Truvia tipikus üzletfelei azok a gazdag családok, akik szerint egy hagyományos kivitelű PC nem illik a lakásba, és hajlandók komolyabb összeget szánni arra, hogy az megfelelő rejtekhelyet kapjon.

A PC integrálása a bútorokba nem egyszerű feladat, valójában jóval többről szól, mint pár lyuk kifúrásáról a kábelek számára. A Truvia bútoraiban a monitort is el lehet rejteni, ha épp nincs rá szükség. A vállalat természetesen kiemelt figyelmet fordít a számítógép által termelt hő elvezetésére, nehogy kárt tegyen a bútorban és egy túlmelegedő processzor vagy videokártya miatt a méregrága bútor lángra kapjon, és az egész ház kigyulladjon.

A cég emellett arra is ügyel, hogy a bútorokba szerelt számítógépek könnyen bővíthetők vagy akár cserélhetők legyenek. Ha valaki ilyen sok pénzt fizet egy bútorért, nem fogja pár év múlva csak azért kidobni, mert a beleszerelt PC már elavult -- mondta Wojewidka. "Mindent úgy tervezünk meg, hogy bővíthető legyen."

Villámgyors gépek és csúcs hangzás

A vállalat számítógépei nemcsak stílusosan néznek ki, hanem villámgyorsak is, maguk a hardverek ugyanis a VoodooPC-től származnak, amely az egyik legismertebb vállalat a csúcsteljesítményű PC-k piacán. A Truvia nagy gondossággal integrálja a VoodooPC számítógépeket az ügyfél által megrendelt asztalba vagy szekrénybe, legyen az Lajos-korabelinek tűnő faragott bútor vagy modern üvegcsoda. A bútorokat aztán partnerek készítik el, természetesen szigorúan kézi munkával. A csúcskategóriás PC-khez természetesen csúcsminőségű hangzás is jár, erről a legendás Mark Levinson gondoskodik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról