Szerző: Bizó Dániel

2005. január 10. 13:41

Vannak-e jogaik a számítógépeknek?

[Agent Portal] Talán nem túlzás azt állítani, hogy napjainkban még elég bizarrnak számít az az eset, illetve kérdés, mellyel a mesterséges intelligenciával foglalkozó magyar Agent Portal egyik cikke foglalkozik. Egy San Franciscó-i bíróságon képzeletbeli pert rendeztek korábban, melyben azt próbálták szimulálni, hogyan is döntene az esküdtszék egy olyan kérdésben, mikor is egy magasan fejlett mesterséges intelligencia védelméről lenne szó.

A képzeletbeli, BINA48 nevű mesterséges intelligencia (mesterséges élet?) azért fordult a bírósághoz, mert megtudta, hogy vállalata ki akarja kapcsolni. A történet szerint ügyfélkapcsolatisként dolgozott, amikor bizalmas iratokból kiderült az ellene tervezett akció. Fizikai teste nem lévén, e-mailen fordult ügyvédekhez, még pénzt is tudott ajánlani, mivel másodállásában keresett. Az elgondolkodtató történet további részletei az Agent Portal cikkében olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról