Szerző: Ady Krisztián

2005. január 10. 10:12

CES: A közeljövőben már diktálhatunk is a mobiltelefonunknak

[News.com] A Dél-Koreai Samsung a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatta azt a két mobiltelefont, melyben a VoiceSignal Technologies által fejlesztett különleges motor biztosítja az élőszó-felismerést. A két telefonnal rendkívül egyszerűen lehet e-mailt írni, a kényelmetlen billentyűzet használata helyett csupán el kellett mondanunk az e-mail címet és az üzenet szövegét.

Hangfelismerés a telefonban

A hangfelismerés eddig sem volt szokatlan funkció a telefonban, az eddig alkalmazott, hangvezérlést biztosító szolgáltatás azonban más elven, a felhasználóktól vett, rögzített hangminták alapján működött. A telefon megértette a parancsainkat, feltéve, hogy előzőleg megtanítottuk neki, milyen hangmintát csatoljon az adott parancshoz, funkcióhoz.

A Samsung telefonjaiban található szoftver azonban általános szövegfelismerő funkcióval rendelkezik. Nemcsak egyszerű funkciókat vezérelhetünk általa, hanem diktálhatunk is a telefonnak, az elhangzott szavakat a telefon karaktersorozatokká konvertálja. Ezzel a megoldással lényegesen egyszerűbb szöveges üzenetet küldeni és e-mailt írni, de később akár adatok, nevek, címek, URL-címek könnyebb bevitelét is biztosíthatja ez a technológia.

Egyszerűbb komunikáció

A két Samsung mobiltelefonban -- melyek kereskedelmi megjelenési ideje sem ismert egyelőre -- megtalálható volt a VoiceSignal Technologies QuickPhrase szoftvere is, mely előre programozott rövid szöveges üzenetet képes elkészíteni egy "hívj később" vagy "visszahívlak" szöveg bemondására.


Samsung SGH-D500

A szövegfelismerés lényegesen egyszerűbb és elegánsabb mód a szövegbevitelre, a kisméretű gombok, de akár még a napjainkban mobiltelefonokra épített teljes QWERTY billentyűzetek sem olyan kényelmesek, mint a hangfelismerő funkciók használata. Hasonló funkciókat nyújtó, az IBM technológiáira épülő hangfelismerő funkciók kifejlesztésén dolgozik az Opera Software is közkedvelt Opera webböngészőjéhez.

Gyorsabb, szebb, jobb

A hangfelismeréshez hasonló fejlett funkciók beépíthetőségét teszi lehetővé a mobiltelefonok folyamatos fejlődése is. Ma már nem ritka, hogy egy átlagosnak nevezhető színes kijelzős telefonban több mint 64 megabájt beépített memória található, és meglepően erős processzor dolgozik benne. Az NEC nemrég jelentette be többmagos mobil processzorát, melyet kifejezetten audio- és videofeldolgozási feladatokra hegyeztek ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról