Szerző: Budai Péter

2005. január 7. 10:06

Letölthető a Longhorn grafikus képességeit bemutató videó

[HWSW] A Channel 9, fejlesztőket célzó televíziós műsorban bemutatásra került a Longhorn prezentációs rétegének, az Avalonnak a jelenlegi állapota. A bemutató során Daniel Lehenbauer az XAML-alapú programozás egyszerűségéről beszélt és az általa elérhető, korábban csak DirectX-alapú játékokban látható vizuális hatásokat vette sorra.

3D animáció XAML leírónyelv segítségével

Ugyan Lehenbauer mindent szeret kézzel írni, és a WinHEC-en is notepaddal készítette el az Avalon bemutatásakor a demonstrációhoz szükséges kódokat, de az érdeklődök részére elmondta, hogy a Longhorn megjelenéséig már lesz a Visual Studióban beépítve kifejezetten XAML-szerkesztést könnyítő vizuális szerkesztőfelület. Ezáltal nemcsak a programozók számára lesz lehetőség az új felület kihasználására, hanem akár a designerek is felhasználhatják az újdonságokat.

A videóban az egyik demonstrációs filmmel Lehenbauer a Commodore által gyártott Amiga számítógépnek is emléket állít. A pörgő-forgó piros-fehér négyzetekkel lefedett gömb, amit az Avalon technológiájának bemutatására készített, eredetileg az Amiga hardverének képességét volt hivatott bemutatni, több, mint 10 évvel ezelőtt.

Kiemelte, hogy az Avalon XAML-megjelenítésének támogatása még nincs abban az állapotban, hogy a Windows Forms leváltására lehessen gondolni. A modul még az első bétaverziónál sem tart, és nagyban befolyásolni fogják további fejlődését a bétateszterektől kapott visszajelzések.

Az Avalon Windows XP-re is elérhető lesz

A prezentáció Windows XP alatt mutatja be az Avalon képességeit, ezáltal biztosítva, hogy a még félkész operációs rendszer nem akadályozza az Avalon fejlesztését, ami amúgy is elérhető lesz Windows XP-re, mint egy opcionálisan telepíthető komponens.

A technológia képes átjárni a különböző megjelenítési programozási technikák között: az Avalonnal készített tartalom megjeleníthető hagyományos Windowsos ablakokon is, nem csak böngészőben, sőt a meglévő grafikus programozási módszerekkel (GDI+, Windows Forms, Win32) is lehet majd rajzolni az Avalon által felügyelt felületekre különféle Host komponensek segítségével. Az, hogy ez az átjárás mennyire csökkenti majd az érintett ablak grafikai teljesítményét, a fejlesztés jelenlegi fázisában még nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról