Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 30. 12:08

Kínában elindult a világ legnagyobb, IPv6 protokollon alapuló hálózata

[News.com] Kínában huszonöt egyetem és húsz város részvételével felépítették és elindították a világ legnagyobb olyan hálózatát, amely a következő generációs IPv6 protokollra épül. A China Education and Research Network Information Center (CERNIC) szombaton jelentette be a CERNET névre keresztelt hálózat elindulását.

[News.com] Kínában huszonöt egyetem és húsz város részvételével felépítették és elindították a világ legnagyobb olyan hálózatát, amely a következő generációs IPv6 protokollra épül. A China Education and Research Network Information Center (CERNIC) szombaton jelentette be a CERNET névre keresztelt hálózat elindulását.

A legnagyobb kínai napilap szerint az Nemzeti Fejlesztési Reform Bizottság közel 170 millió dollárt különített el az IPv6 protokollt haszáló hálózatok bevezetésére. Ennek az összegnek a felét öt távközlési szolgáltató kapja, a másik felét pedig a szombaton elindított egyetemi hálózat bővítésére fordítják.

Egyes vélekedések szerint ahogy Kína hálózatai átállnak az IPv6 használatára, Európa és Amerika sem odázhatja tovább az áttérést. Azoknak a cégeknek és szervezeteknek, amelyek kapcsolatban szeretnének maradni Kínával, esetleg üzleteket szeretnének bonyolítani az országban, elkerülhetetlen lehet az IPv6 bevezetése.

Mire a sietség?

Az IPv6 protokoll létrehozására azért volt szükség, mert pár éven belül a jelenleg használatos, 32-bites IP-címek mindegyike kiosztásra kerülhet, ami azt jelentheti, hogy több eszközt már nem lehet az internethez kapcsolódni. A probléma elsősorban Ázsiát érintené, hiszen itt várható az internethasználat legnagyobb növekedése. Kína 1,3 milliárdot megközelítő lakosságának jelenleg csupán kevesebb mint 7 százaléka internetezik.

Az ázsiai IP-ínség okai -- a népesség nagyságán túl -- elsősorban abban keresendők, hogy a régió aránytalanul részesült a jelenleg használt IPv4 protokoll címeiből. Az IP-címek oroszlánrészét Észak-Amerika és Európa szerezte meg: egyedül az amerikaiak kezében van a címek 70 százaléka. Az IPv4 rendszerben Kínának ugyanakkor mindössze 22 millió IP-cím jutott.

A 32-bites IP-címtartomány komoly korlátot jelent a mobil eszközök terjedésében is, hiszen a mobiltelefonok, tenyérgépek közül már most is sok csatlakozik az inetnethez. Amennyiben ez a trend tovább folyatódik, a hordozható készülékek pillanatok alatt "fel fogják falni" a még szabad IP-címeket.

Hogy működik?

Míg az IPv4 32 bites (négy darab 8 bites, decimálisan ábrázolt), addig az IPv6 128 bites (nyolc darab 16 bites, hexidecimálisan ábrázolt) címtartományt használ, így az új protokoll alatt rendelkezésre álló címek száma bőségesen elegendőnek tűnik a közeli jövőre.

A legújabb hálózati berendezések már támogatják az IPv6 protokollt, a vállalatok azonban egyelőre késlekednek az áttéréssel, mivel jelentős beruházást igényelne a meglevő eszközök és alkalmazások cseréje. Vannak, akik szerint a Network Address Translation (NAT) eljárás segítségével elodázható az IPv6 bevezetése. A NAT lehetővé teszi, hogy egy IP-címen több eszköz osztozzon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról